ING: ook na de zomervakantie weinig files wegens corona

26 augustus 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Filerijden behoort al enige tijd tot het recente verleden, uitzonderingen door ongelukken daargelaten. Volgens ING blijft dat voorlopig ook nog wel even zo, ondanks dat de vakantieperiode op zijn einde loopt. Volgens economen van de bank zal nog zeker een kwart van de werkenden vier of zelfs vijf dagen vanuit huis blijft werken. 

Het is voor veel mensen even wennen om tijdens de spits in de auto te zitten. Gelukkig wel op een goede manier. Vanzelfsprekend is het rond die tijden iets drukker dan overdag, maar niet te vergelijken met de normale situatie. Het economisch bureau van ING deed onderzoek naar de nabije toekomst en concludeert dat het ‘nieuwe normaal’ nog wel even aan gaat houden, in elk geval op het gebied van thuiswerken en dus ook op de Nederlandse wegen. 

In de maand september zal nog een zeker een kwart van de Nederlanders vier of vijf dagen vanuit huis werken. Dat is in principe fulltime. “Een kleine 10.000 werknemers namen deel aan het onderzoek”, licht Rico Luman toe, econoom bij ING. “In Flevoland blijkt het percentage thuiswerkers met 36% het hoogst, op de voet gevolgd door Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Holland. Vooral in de zakelijke dienstverlening zien we dat de animo erg groot is om niet naar kantoor te komen.” ING krijgt in zijn conclusies bijval van de ANWB, dat zelf ook onderzoek deed naar de toekomstige verkeerssituatie.

Zelf kan ING hier natuurlijk een aardig mondje over meepraten. Een groot deel van de oranje bank werkt immers thuis. Hier en daar zijn afdelingen waar medewerkers nog wel fysiek aanwezig zijn, zij het met allerlei veiligheidsmaatregelen. Hetzelfde geldt voor andere grote banken.  

Wat talloze kabinetten op een rij niet lukte, lukt een microscopisch klein deeltje dus wel: Nederlanders uit de auto weghouden. Voor veel bedrijven – ook banken – doemt tevens de vraag op hoe zijn hun toekomstige organisatie verder vorm willen geven. In de periode tot nu toe hebben veel werknemers vanuit de meest uiteenlopende omgevingen gewerkt. Vanuit de keuken of de slaapkamer, van onder de veranda, bovendien ook nog met forse temperaturen. Op het oog niet allemaal arbo-proof. Hoe verder?

Stilletjes dient zich het moment aan waarop bedrijven zullen moeten gaan nadenken over wel of geen structurele ondersteuning voor thuiswerken. Structureel thuiswerken betekent een toelage voor een professioneel bureau, een goede bureaustoel, tegemoetkoming voor een snelle internetverbinding en elektriciteit. Doen zij dit niet, dan lopen zij - met name vanwege verkeerde werkhoudingen - het risico op middellange termijn grote groepen de ziekenwet in te sturen en mogelijk meer geld kwijt te zijn dan zij op korte termijn bespaard hebben.