Investeerders steken $650 miljoen in Klarna

17 september 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Het Zweedse betaalbedrijf Klarna mag ruim een half miljard bijschrijven na een kapitaalinjectie door een viertal investeringsfondsen. Na de investering is Klarna – ook in Nederland vooral bekend van achteraf betalen bij online aankopen – ruim $10 miljard waard. Met de extra middelen willen de Zweden de Amerikaanse markt veroveren.

Klarna is bij steeds meer webshops één van de betaalmethoden die opdoemt. Geen reguliere betaalmethode vooraf, maar juist achteraf, eventueel ook via afbetaling in termijnen. Deze vorm van betalen is populair omdat een consument de mogelijkheid heeft een online besteld product eerst te zien en te voelen alvorens definitief tot betaling over te gaan. 

Wat Klarna in feite doet is het product voorschieten wat de webwinkel opstuurt naar de koper. Daar zitten bepaalde risico’s aan, daarom doet men vooraf een kredietwaardigheidscontrole. Na elke definitieve transactie ontvangt Klarna een bepaald percentage van de waarde van het bedrag. Concurrenten binnen dit segment zijn onder meer het Australische Afterpay en het Nederlandse Billink

In gesprek met het FD noemde CEO Sebastian Siemiatkowski zijn bedrijf een tijdje terug de ‘Ryanair van de financiële sector’. Een model met lage kosten en zonder veel opsmuk. Economisch doet Klarna het al jaren achtereen goed. Dat trok onder meer de aandacht van rapper Snoop Dogg, die begin vorig jaar als investeerder instapte. Na de meest recente investering van $650 miljoen is hij overigens uitgekocht, net als andere bestaande aandeelhouders. 

Met de opnieuw bijgevulde oorlogskas wil Klarna vooral uitbreiden in de Verenigde Staten. Strategisch kon dat weleens een hele goede keuze zijn. Kopen op afbetaling is in Amerika immers de normaalste zaak van de wereld, veel meer dan in Europa het geval is. Momenteel zouden zo’n negen miljoen Amerikanen de app al geïnstalleerd hebben, dus er is nog een wereld te winnen.