Een significant aantal Nederlanders overweegt een carrièreswitch. Angst voor het onbekende is wat hen vaak tegenhoudt. Een nieuwe organisatie, nieuw werk én nieuwe collega’s is voor menigeen iets teveel van het goede. Hoe fijn is het dan om deze uitdaging binnen bekende muren aan te gaan? Karina Trinidad deed het. Eerst werkte ze bij De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder, daarna maakte ze binnen de organisatie de overstap naar product owner.
“Het geeft zoveel energie om later in je carrière met iets nieuws te beginnen. Ik kan het weten. In 2013 ben ik bij De Nederlandsche Bank begonnen als toezichthouder en een paar maanden geleden ben ik geswitcht naar de functie van product owner, een soort projectmanager binnen de IT. Een andere tak van sport, maar heel interessant en dynamisch. En ik heb er niet eens een andere werkgever voor hoeven te zoeken. Bij DNB kun je, als je toe bent aan iets anders, echt alle kanten op.
Enthousiasme door digitalisering
Deze grote switch is niet mijn eerste. Na mijn studie internationaal recht heb ik bij een juridisch consultancykantoor en de AFM gewerkt. Wetboeken uitpluizen, nota’s schrijven en bezwaarschriften afhandelen. Stiekem raakte ik gaandeweg uitgekeken op het beroep van jurist. Bij de AFM ben ik toen doorgestroomd naar de functie van toezichthouder en maakte ik kennis met DNB tijdens een detachering. Aan het einde van het project vroeg het toenmalige afdelingshoofd of ik wilde blijven. Die kans pakte ik graag met beide handen aan.
Bij het Expertisecentrum Toetsingen onderzocht ik als toezichthouder – of ‘toetser’, zoals we dat bij DNB noemen – of personen geschikt zijn voor de functie van bestuurder of commissaris bij een bank of verzekeraar. Naast toetsingen hield ik me bezig met de digitalisering van toetsingsprocessen. Ik zag wat een product owner deed en werd daar ontzettend enthousiast van.
Schakelfunctie
Als product owner ben ik een soort schakel tussen de interne klanten, de toezichthouders, en het ontwikkelteam. Ik achterhaal de concrete vraag van een klant en vertaal die in taken voor mijn ontwikkelaars. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een stukje van het vergunningsproces binnen de afdeling Markttoegang gedigitaliseerd. Als een verzekeraar wil starten moet hij een vergunning aanvragen. Hier komt ontzettend veel papierwerk bij kijken. Vroeger kwam er een koerier langs om tientallen dozen met documenten af te leveren en nu kunnen die eenvoudig in één systeem worden geüpload én gedownload.
Een ander voorbeeld: sommige toezichthouders doen veel on site onderzoeken bij instellingen zelf, vaak meerdere tegelijkertijd. Voor hen hebben we een raamwerk gebouwd waarin zij per project een plan van aanpak kunnen uploaden en de voortgang kunnen bijhouden. Zo’n raamwerk zorgt ervoor dat een toezichthouder efficiënter zijn of haar werk kan doen en ook betrokkenen makkelijker de status van een project kunnen volgen.
Nieuwe energie
De functie van product owner is om meerdere redenen interessant. Ik doe veel nieuwe kennis op, en ik heb al verschillende cursussen gedaan en in de planning staan. Gelukkig heb ik bij complexe vraagstukken ook hele kundige IT’ers naast me staan. En waar ik de technische kennis mis, begrijp ik de toezichtprocessen van voor tot achter. Als toezichthouder vond ik het heel interessant om te werken met juristen, economen en actuarissen, nu ik krijg ik ook weer nieuwe energie van IT’ers.”