Rabobank en Interpolis hebben samen met ouderen en mantelzorgers een test ontwikkeld waarmee duidelijk wordt in welke mate een woning nu en in de toekomst passend is. De 50Plus Woontest – de naam zegt het al – is gericht op ouderen, een groep die vaak in huizen woont die qua voorzieningen misschien niet helemaal meer bij hen past. De uitslag van de test geeft aan welke maatregelen iemand kan nemen, wat deze kosten en of verhuizen mogelijk alsnog de beste optie is.
In Nederland staan naar schatting 1,2 miljoen huizen waarin aanpassingen nodig zijn om 55-plussers er langer te kunnen laten blijven wonen. Dat kan om meerdere dingen gaan zoals een extra toilet op een bovenverdieping, een traplift of extra steunen op het toilet en in het bad of douche. Dit verkleint de risico’s op ongelukken, wat niet zelden het begin is van een versneld aftakelingsproces met alles wat daarbij komt kijken.
Weinig actie ondernomen
Volgens Rabobank kosten veel van deze maatregelen minder dan €10.000. Afhankelijk van iemands financiële positie kan dat een fors bedrag zijn, maar over het algemeen zijn oudere huiseigenaren niet de minst bemiddelde Nederlanders. Bovendien moet het worden afgezet tegen de soms vurige wens om ergens definitief oud te worden en het voorkomen van toekomstige problemen. Beide zijn moeilijk in geld uit te drukken. Hoe dan ook, uit onderzoek van Rabobank en Interpolis blijkt dat slechts weinig ouderen deze stap nemen.
Jongere generaties kijken niet zelden met afgunst naar ouderen vanwege de (grote) huizen die zij bezitten, terwijl ze bijvoorbeeld drie kamers daarvan nooit gebruiken. Flinke groepen ouderen willen blijven zitten waar ze zitten, maar naar schatting zijn er ook een kwart miljoen ouderen die best willen verhuizen maar die in de buurt geen geschikte ouderenwoning kunnen vinden. Het is één van de symptomen van een woningmarkt die tamelijk vast zit.
Testuitslag in vijf minuten
Omdat woonwensen kunnen verschillen hebben Rabobank en Interpolis de 50Plus WoonTest ontwikkeld, een test die is ontwikkeld in samenspraak met de doelgroep en met mantelzorgers. De test duurt volgens Rabobank slechts vijf minuten, waarin gevraagd wordt naar eigenschappen van het huis zelf, de buurt, de voorzieningen en mogelijkheden om hulp te krijgen. Een supermarkt en een apotheek dichtbij kunnen bijvoorbeeld al veel verschil maken.
De uitslag van de test geeft aan in welke mate een woning passend is, nu maar ook in de toekomst. De test bepaalt ook of het verstandig is om juist nu al actie te ondernemen, voordat het dadelijk allemaal extra omslachtig wordt. Mochten de te ondernemen stappen te groot of te duur zijn, dan geeft de test het advies om te verhuizen.