Consultingbureau TriFinance is onderdeel van een collectief van drie gespecialiseerde bedrijven die ondernemers in zwaar weer bijstaan in het kader van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Deze complexe wet stelt ondernemers in staat onderhands tot een akkoord te komen met schuldeisers, buiten een formele insolventieprocedure om. Vanzelfsprekend is dit voor banken ook een belangrijke ontwikkeling.
Het zijn evident bijzondere tijden en dat vraagt om bijzondere maatregelen. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is er zo één, waarbij homologatie een duur woord is voor goedkeuring van een overeenkomst door een rechter. Vanwege de coronacrisis staat veel bedrijven het water aan de lippen en het is vaak maar de vraag hoe zij straks – of nu al – hun schulden kunnen herstructureren, laat staan afbetalen. Voor Bijzonder Beheer-afdelingen van banken komen er drukke tijden aan.
De WHOA – die op 1 januari 2021 in werking treedt – moet een uitweg bieden, zonder dat er sprake is van dure en slepende insolventieprocedures. Maar waar moet een ondernemer beginnen? Ze zijn vaak goed in waar ze groot mee zijn geworden, maar de weg vinden in een complexe wet als de WHOA is een ander verhaal. Consultingbureau TriFinance is daarom een samenwerking gestart met Nuijten & Nederpel, een kantoor gespecialiseerd in financieel feitenonderzoek, en met Hermes Advisory, een adviesbureau dat is gespecialiseerd in financiële expertise ter ondersteuning bij geschillen.
Op basis van de WHOA kunnen aandeelhouders van een onderneming in een vroeg stadium een concept liquidatieakkoord opstellen en hiermee het gesprek aangaan met hun schuldeiser. Door vroeg te acteren is er bovendien meer tijd om op een constructieve manier naar oplossingen te zoeken.
Die ondersteuning gaat voor een deel zitten in automatisering van het proces zoals de WHOA dat voorschrijft. Dit bespaart zowel tijd als kosten, waardoor in dezelfde tijd meer ondernemingen geholpen kunnen worden. Pieter Christaan van Prooijen, partner bij Hermes Advisory, spreekt zelfs van een ‘noodhospitaal’ voor ondernemingen.
Maatschappelijk belang
Vanuit TriFinance benadrukt men het maatschappelijk belang, gekoppeld aan het bieden van een uitweg voor ondernemers. “Het is natuurlijk verschrikkelijk als je bedrijf door omstandigheden die je niet kunt beïnvloeden in de problemen komt. De coronacrisis zorgt ervoor dat de perspectieven voor veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf op korte termijn niet goed zijn”, aldus Leon Harinck, leader Financial Management Services bij TriFinance. “Door een faillissement te voorkomen blijven ondernemers gespaard van een kostbaar juridisch traject waarin er alleen maar verliezers zijn.””