Rabobank past hun tariefstructuur van de hypotheekrentes aan. Ook worden de zogenaamde opslagen anders berekend. Dit is de uitkomst van een periodieke analyse van de kostprijs die de bank heeft uitgevoerd. Deze analyse wordt uitgevoerd op basis van ontwikkelingen op de hypotheekmarkt, op de kapitaalmarkt, regelgeving, ervaringscijfers en verwachtingen over betalingsproblemen bij klanten, aldus de Rabobank.
Belangrijkste aanpassingen
Er worden meerdere veranderingen doorgevoerd. De eerste aanpassing is dat het tarief voor hypotheken waarbij de kans op een restschuld bij verkoop laag is, lager wordt. En voor hypotheken met een hoog risico, wordt het tarief hoger. Dit geldt voor alle hypotheken die na 19 mei worden afgesloten of verlengd. Daarnaast wordt het voor klanten duidelijker wanneer zij te maken krijgen met een opslag en wat ze kunnen doen om deze te verlagen, aldus de Rabobank. Tot slot is de standaard-opslag voor kapitaalkosten en risico’s van betalingsachterstanden opgenomen in het rentetarief.
Duidelijkheid
“We willen met deze nieuwe structuur voor klanten heel duidelijk maken wanneer zij in aanmerking komen voor bepaald tarief. Daarom hanteren we vier "tariefklassen" waarbinnen een hypotheek valt: NHG, Basis, Midden en Hoog. Deze tariefklassen zijn gebaseerd op de verhouding tussen de hypotheek en de marktwaarde van de woning. Zowel de NHG- als de Basis-hypotheek, waarbij de hypotheek minder is dan 67,5% van de marktwaarde van de woning, hebben het laagste hypotheektarief en kennen geen opslag. Naarmate klanten meer lenen dan 67,5% van de marktwaarde van de woning en geen NHG-hypotheek hebben, geldt een opslag die de hypotheekrente verhoogt”, aldus een woordvoerder van de bank.
Aflossen loont
Met deze wijziging wordt het voor klanten aantrekkelijker een deel van hun hypotheek extra af te lossen. Zo leidt bij hypotheken die na 19 mei zijn afgesloten of verlengd een daling van de openstaande hypotheekschuld tot minder dan 67,5% van de marktwaarde tot een renteverlaging van 0,4%. Ook voor nieuwe hypotheken loont het de moeite om de marktwaarde van de woning af te zetten tegen de benodigde hypotheek. Het slim inzetten van spaargeld kan hierbij leiden tot een lager rentetarief. “Wij gaan klanten ook actief informeren over de mogelijkheden om hun hypotheekrente te verlagen”, aldus de Rabobank.
Geen verrassingen
De nieuwe tarieven zijn van toepassing op klanten die hun rente kunnen gaan verlengen en bij nieuwe klanten. Dit zijn de momenten waarop een vaste rente kan worden aangepast. Het voordeel hiervan is dat de klant weet waar hij aan toe is. Eenmaal afgesproken, verandert deze rente niet meer. Zo weten klanten wat hun maandlasten op lange termijn zijn. Rentestijgingen of rentedalingen hebben dan geen invloed op de rente voor de klant en zo worden verrassingen voorkomen. Wel kan de klant door zelf extra af te lossen zijn opslag en hiermee zijn rentetarief actief verlagen.