Commonwealth Bank of Australia kiest Amsterdam als Europese zetel

08 december 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

De Commonwealth Bank of Australia (CBA) maakt de overstap naar Europa en kiest daarbij voor Amsterdam als uitvalsbasis. Vorige week verkreeg CBA de benodigde licentie van de ECB om de activiteiten te kunnen starten. CBA geeft hoog op van de Nederlandse meertaligheid en van de bloeiende fintech-sector in Amsterdam. Zonder Brexit was de keuze overigens op Londen gevallen. 

De Commonwealth Bank of Australia – ook wel Commbank genoemd – is de grootste bank van het zuidelijke continent. Het balanstotaal lag in 2019 op $976 miljard, qua omvang ongeveer gelijk aan ING. De Australiërs hebben een grote consumententak, maar in Europa ligt de focus vooral op het zakelijke deel. Het is na het Japanse Norinchukin de tweede grote bank die voor Amsterdam kiest als Europees bruggenhoofd. 

Wilco Hendriks is namens Commbank kwartiermaker, de persoon die voor de troepen uit is gestuurd om alvast voorbereidingen te treffen en ‘kwartier te maken’. In gesprek met het FD bevestigt Hendriks de komst naar Amsterdam en tevens dat de brexit de voornaamste reden is om niet voor Londen te kiezen. Wie in de EU wil opereren moet immers beschikken over een banklicentie in een willekeurig EU-land, maakt niet uit welke. Dit fenomeen heet in vaktaal 'paspoortrechten'. 

Afgaand op het persbericht dat Commbank uitstuurde heerste er weinig twijfel over de keuze. “Amsterdam is de perfecte keuze voor CBA om onze institutionele klanten in Europa te ondersteunen. De stad biedt een getalenteerd en meertalig arbeidspotentieel, alsmede een bloeiend fintech-ecosysteem.” Met die institutionele klanten doelt de bank onder meer op pensioenfondsen en grondstoffen- en handelshuizen.

Bonusbeleid niet doorslaggevend

Een keuze voor Nederland is voor veel banken echter zo logisch nog niet. Nederland staat bekend om zijn sobere bonuscultuur, met een maximum van 20% van het jaarsalaris. Elders ligt dat maximum op 100% van het jaarsalaris. Ralph Hamers zei vorig jaar te vrezen dat bankiers die het Verenigd Koninkrijk ontvluchten Amsterdam hierom over zullen slaan. Amper een dag later was het oud Rabo-topman Herman Wijffels die stelde dat Nederland een ‘industrie waarin geld maken met geld het centrale doel is’ heel goed kan missen

In het FD gaat Hendriks nog even op die kwestie in en waarom het voor Commbank kennelijk niet zo’n groot probleem is. “Wij zijn de grootste bank van Australië, met een grote consumententak en dat betekent dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. We belonen onze mensen gewoon goed en hebben ook geen moeite om goede mensen te vinden.”