Financieringseisen banken streng voor zorgorganisaties

20 juni 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Het lukt organisaties voor gezondheidszorg nauwelijks om noodzakelijke investeringen gefinancierd te krijgen. De banken stellen zich heel terughoudend op. Uit een enquête van branche organisatie voor zorgondernemers ActiZ bleek dat 20% van de zorgorganisaties in de steekproef plannen heeft moeten uitstellen of zelfs moeten afblazen vanwege de strenge financieringseisen van de banken. “Je ziet dat 80% nu op zoek is naar alternatieven om het allemaal rond te krijgen”, zegt Bernadet Naber van brancheorganisatie ActiZ.

Meer risico’s voor banken

Niet alleen de eisen van de banken zorgen voor problemen, zegt Naber bij BNR. “Banken liepen tot voor kort weinig risico. We hadden altijd voldoende cliënten, het vastgoed was vol bezet en dat is de afgelopen tijd veranderd. Mensen blijven langer thuis wonen, er komt leegstand en de financiering komt voor een deel bij de zorginstanties te liggen”, aldus Naber.

Scherpe eisen aan banken

“Het tweede aspect heeft te maken met het feit dat banken zelf ook scherpere eisen hebben. Zij moeten zorgen voor meer reserves en dat zorgt voor een andere positie ten opzichte van de zorgorganisaties”, stelt Naber bij BNR. PvdA-kamerlid Otwin van Dijk is echter blij dat de banken strenger zijn. Hij vraagt zich zelfs af of zorgorganisatie wel altijd zelf moeten investeren in huisvesting.

Obligaties van zorgorganisaties

Zorgcentrum De Roomburgh in Leiden heeft pas geleden ervaren dat het lastig is om renovatieplannen gefinancierd te krijgen. Het zorgcentrum moet nieuwe woonruimte bouwen voor 30 bewoners, die nu tijdelijk in verouderde kamers wonen. Daar is €7,5 miljoen voor nodig. Directeur Ruud Stuurman wil obligaties gaan uitschrijven voor de nieuwbouw. Volgens Stuurman is het ook zonder banken veilig om te investeren. “Banken willen op dit moment geen geld uitlenen voor dit soort zaken. Het wordt natuurlijk een situatie waarbij het geld veilig is voor degene die er geld in steekt. Als er iets fout gaat, krijgt degene die het geld er in heeft gestoken dat geld gewoon terug”, zegt hij tegen een verslaggever van BNR.

Alternatieven in kinderschoenen

“Een groot deel van onze leden is op zoek naar alternatieve financiering. Natuurlijk zeggen zij nog steeds dat bancaire leningen heel belangrijk zijn, essentieel voor de financiering van vastgoed. Maar je ziet nu ook dat 80% op zoek is naar alternatieven om het allemaal rond te krijgen. Dan zijn obligaties ook een mogelijkheid”, zegt Naber van ActiZ bij BNR. Volgens Naber staat de zorgsector nog helemaal aan het begin van zo’n traject. “We zijn samen met een aantal partijen aan het kijken wat er allemaal mogelijk is. We zeggen daarmee dus eigenlijk wel: we gaan naar de beurs, we gaan het proberen. We willen het vastgoed goed gefinancierd krijgen”, stelt Naber tegenover BNR.