Het komt zelden voor, maar als het gebeurt dan kan het mogelijk desastreuze gevolgen hebben: een bankrun. Afgelopen zondag werden er zes mensen opgepakt die een bankrun in Bulgarije veroorzaakt zouden hebben.
Bankrun in Bulgarije
Eind vorige week werd de Bulgaarse bankensector opgeschud met het nieuws dat diverse personen moedwillig valse informatie verspreid zouden hebben om het financiële systeem van Bulgarije te ondermijnen. Bulgaarse burgers zouden door, naar verluidt, een kleine groep zijn aangezet om massaal hun spaargeld van de banken te halen – met als gevolg een zogenaamde bankrun*.
Curatele
Door de misleidende informatie namen Bulgaarse burgers massaal hun spaargeld van de banken en werd de vierde bank van Bulgarije, Corpbank zelfs onder curatele gezet. De Bulgaarse centrale bank maakte daarop het volk kenbaar dat het om een op zichzelf staand incident ging. Echter kon niet voorkomen worden, dat afgelopen vrijdag Bulgaarse burgers ook bij de First Investment Bank ruim €400 miljoen aan spaargelden weghaalden, omdat zij de zaak niet vertrouwden. Daarop moest ook de First Investment Bank zijn deuren sluiten. De ophef rondom Corpbank had daarvoor al gevolgen gehad op de beurs van Sofia – beleggers dumpten massaal hun aandelenbelangen in de Bulgaarse banken en heel Bulgarije stond op z’n kop.
Rechtszaak
Inmiddels zijn zes verdachten door de autoriteiten vastgenomen. De centrale bank verdenkt de zes gearresteerden ervan moedwillig valse informatie verspreid te hebben om de banken onherstelbaar te beschadigen. Degenen die zich hieraan schuldig gemaakt hebben staat een rechtszaak te wachten.
Europese Commissie
Inmiddels heeft Bulgarije toestemming van de Europese Commissie gekregen om de banken eenmalig te steunen. Het zal 3,3 miljard lev (€1,7 miljard) beschikbaar stellen om het financiële stelsel te beschermen. De Europese Commissie heeft aangegeven er vertrouwen in te hebben dat de bankrun geen blijvende schade heeft aangebracht aan de financiële situatie in Bulgarije.
* Banken hebben doorgaans maar een klein percentage van het vermogen van particulieren daadwerkelijk in huis, dus als mensen massaal hun spaargeld willen opnemen – een zogenaamde bankrun – dan kan een bank niet aan al zijn verplichtingen voldoen en betekent dit dikwijls de ondergang voor een bank.