Nederland uitstekende vestigingsplaats voor buitenlandse fintechs

25 augustus 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Buitenlandse fintechbedrijven zien ons land als een ideale plek om zich te vestigen, zo blijkt uit onderzoek van KPMG.

“Toegang tot kennis en talent, een sterke digitale economie, marktpotentieel en acceptatie van digitale betaaldiensten, investeringsbereidheid, het belastingklimaat en het gemak van toetreding zijn de belangrijkste factoren voor de landkeuze van buitenlandse fintechbedrijven”, zegt Roderik Jongbloed, senior manager bij KPMG.

“Nederland heeft een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor fintechbedrijven. Vooral de beschikbaarheid van kennis en talent en marktacceptatie van digitale (betaal)diensten wordt als aantrekkelijk gezien”, voegt hij toe.

In absolute aantallen geldt volgens het onderzoek Litouwen als dé topmarkt voor fintechtoetreders, met 108 internationale fintechs. Nederland staat op de tweede plek. De top vijf wordt gecompleteerd door Zweden, Duitsland en Spanje.

Nederland wordt vooral gezien als een ideale plek om de Europese activiteiten aan te sturen – ruim een vijfde van de nieuwe fintechbedrijven in Nederland heeft ons land geselecteerd als vestigingsplaats voor zijn Europese hoofdkantoor.

Er is volgens Jongbloed nog wel ruimte voor verbetering: “Onder andere op het vlak van het autorisatieproces en het bieden van ondersteuning bij het betreden van de nieuwe markt. Nu moeten fintechbedrijven vaak een rigide en langdurig autorisatieproces ondergaan. Dat is voor veel nieuwe, met name kleinere toetreders een hoge drempel.”

Het onderzoek laat verder zien dat Europese landen tussen 2017 en 2022 zo’n 850 nieuwe fintechbedrijven hebben verwelkomd van buiten Europa. KPMG maakt onderscheid tussen drie soorten fintechs: betaalinstellingen (530), elektronische geldinstellingen (219) en zogeheten account information service providers (103).

In Nederland hebben internationale 84 fintechbedrijven, zoals Uber, Yolt, Modulr en Floryn, een autorisatie gekregen om zaken te doen.

Volgens eerder onderzoek van KPMG is vorig jaar voor meer dan $200 miljard gepompt in ambitieuze jonge bedrijven actief in de wereld van financiële technologie.