UWV: 15.000 banen verdwijnen in de financiele sector

31 juli 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

In de financiële sector verdwijnen de komende vijf jaar nog zo'n 15.000 banen, terwijl de sector vanaf 2007 al met 38.000 banken is gekrompen. Dat concludeert uitkeringsinstantie UWV in haar sectorbeschrijving Financiële dienstverlening*. De meeste banen verdwijnen op MBO-niveau en bij zelfstandigen.

Minder banen financiële sector

Tot 2019 zal de werkgelegenheid in de financiële sector verder krimpen als gevolg van toename van de arbeidsproductiviteit, technologische ontwikkelingen en veranderend consumentengedrag. Tot 2019 zal het aantal banen in de sector dalen van 249.000 naar 234.000, een daling van ca. 6%.

 

Vacatures stijgen licht na jaren van forse daling

Na een forse daling van het aantal vacatures, van 62.000 in 2007 naar 24.000 in 2014, is de prognose van het UWV dat het aantal jaarlijkse vacatures stabiel op 27.000 blijft tot 2019.

Nieuwe werkgelegenheid

Er ontstaat ook nieuwe werkgelegenheid en ontstaan nieuwe functies, bijvoorbeeld in de sfeer van analyse van klantwensen en ‘big data’.  Ook is sprake van upgrading van functies, waardoor het werkgelegenheidsperspectief voor hbo’ers en wo’ers relatief beter wordt en van mbo’ers minder goed is.

20% van de sector is financieel adviseur, kredietbeoordelaar of analist

Het CBS heeft op verzoek van UWV voor alle sectoren een maatwerk beroepentabel gemaakt. Bijna 20% van de werknemers in de sector financiële dienstverlening is financieel adviseur, kredietbeoordelaar of analist. Deze beroeprsgroep is verreweg het grootst. Andere grote beroepsgroepen zijn bankemployée en verzekeringsagent

 

De sectorbeschrijving laat ook zien, dat de werkgelegenheidsontwikkeling grote verschillen vertoont tussen de 35 arbeidsmarktregio’s. Er zijn kansen voor ICT’ers op hoger en wetenschappelijk niveau, zoals webdevelopers en securityspecialisten. De uitstroomkansen naar werk zijn er voor WW-ers die staan ingeschreven als (assistent-)accountant.

* De sectorbeschrijving Financiële dienstverlening beschrijft huidige en toekomstige economische en arbeidsmarktontwikkelingen