Topman Steven van Rijswijk heeft de jaarresultaten van ING gepresenteerd. De nettowinst verdubbelde vorig jaar tot €7,3 miljard. Het financiële succes is voornamelijk toe te schrijven aan de stijgende rente, waardoor de bank hogere marges kon realiseren.
“In veel opzichten was 2023 een uitdagend jaar vanwege geopolitieke en economische schokken, maar de veerkracht van de meeste economieën, met lage werkloosheid en dalende inflatie, heeft positief bijgedragen”, verklaarde Van Rijswijk tijdens de toelichting op de jaarcijfers.
ING groeide op het gebied van hypotheken en wist daarnaast meer klanten aan te trekken die meerdere diensten afnemen, vooral in Duitsland, Spanje en Nederland.
Waar de rentestijging de belangrijkste aanjager is van de verdubbelde winst, zoekt ING naar manieren om minder afhankelijk te worden van rente-inkomsten. Het wil de inkomsten uit provisies verhogen. Van Rijswijk noemt digitale diensten voor beleggers en online verzekeringen als mogelijke nieuwe inkomstenbronnen.
In reactie op kritiek van milieuorganisaties, zoals de recent aangekondigde rechtszaak van Milieudefensie tegen ING, stelt de topman dat de bank al in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs. De rechtszaak, die nog geen formele status heeft, werd aangespannen om ING te dwingen de samenwerking met vervuilende bedrijven te stoppen.
Van Rijswijk benadrukte de toewijding van ING aan een op wetenschap gebaseerde aanpak in het omgaan met klimaatkwesties. De bank zegt te luisteren naar klimaatwetenschappers en probeert klanten aan te zetten tot het verminderen van vervuilende uitstoot, met uitsluiting van klanten die niet bereid zijn tot verandering.
ING heeft nog geen geld gereserveerd voor mogelijke financiële gevolgen van de zaak en benadrukt dat de impact nog onbekend is.