Knab: ‘Zzp’ers bezorgt over Wet DBA’

20 september 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

Maar liefst 36% van de zzp’ers in Nederland maakt zich zorgen over de aanstaande handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties door de Belastingdienst. Dat blijkt uit onderzoek van Knab.

De Belastingdienst is voornemens om per 1 januari 2025 strenger te controleren of zzp’ers ook daadwerkelijk zelfstandig zijn, of dat ze eigenlijk in verkapte loondienst zien omdat ze maar één opdrachtgever hebben. De wet – die al sinds 2016 bestaat – is onder meer bedoeld om mensen te helpen die niet als ondernemer willen werken, maar worden gedwongen om dat toch te doen.

Uit het onderzoek van Knab komt naar voren dat 13% van de zzp’ers verwacht dat hij of zij als zogenoemde ‘schijnzelfstandige’ wordt aangemerkt zodra de Belastingdienst begint met handhaven.

Die percentages liggen het hoogst binnen de sectoren overheid (28%), IT (21%) en Media & Communicatie (21%). Zzp'ers binnen die sectoren werken vaak langdurig aan één opdracht en velen zijn voor hun inkomen afhankelijk van één opdrachtgever.

Braindrain

Hoewel de wet ongetwijfeld goed bedoeld is kan het ook behoorlijk negatieve consequenties met zich meebrengen. Zo overweegt een kwart van de 50-plussers om eerder met pensioen te gaan als de wet hen dwingt te stoppen met ondernemen.

Daarnaast noemen jongere zzp’ers opvallend vaak de optie om buiten Nederland op zoek te gaan naar opdrachten. Hierdoor dreigt een hoop kennis, ervaring en talent van de toch al krappe Nederlandse arbeidsmarkt te verdwijnen. Slechts 30% zou een baan in loondienst willen als zij hun huidige zzp-werk moeten staken.

Duidelijkheid en voorspelbaar

De onderzoekers van de online bank stellen dat hun onderzoek aantoont dat zzp’ers vooral behoefte hebben aan een stabiel overheidsbeleid. De voortdurende veranderingen in wet- en regelgeving zou door veel zzp'ers als belemmerend worden ervaren.

Ondernemers zouden verlangen naar duidelijkheid en voorspelbare regels, zodat ze hun bedrijven zonder constante onzekerheid kunnen voortzetten. Bijna 60% van de zzp'ers beschouwt stabieler overheidsbeleid als essentieel voor de toekomst van zelfstandig ondernemerschap in Nederland.

Geen onnodige beperkingen

Ondanks de bezwaren blijkt uit het onderzoek dat 49% van de zzp’ers nog altijd positief is over de toekomst van zelfstandig ondernemerschap in Nederland.

Knab-CEO Nadine Klokke stelt echter dat dat snel kan veranderen. “Het sentiment onder zzp’ers kan verslechteren als het kabinet schijnzelfstandigheid blijft bestrijden met onduidelijke en steeds veranderende regelgeving. Een stabiel overheidsbeleid en duidelijke wet- en regelgeving zijn van cruciaal belang voor het succes van zzp’ers.”

Klokke is dan ook van mening dat de overheid een omgeving moet creëren waarin bewuste, niet-kwetsbare zzp'ers kunnen floreren zonder onnodige beperkingen. “De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft wat dat betreft een uitgelezen kans, aangezien de opvolger van deze Wet DBA momenteel in voorbereiding is en naar verwachting vanaf 2026 gaat gelden.”