De compliance specialisten van Projective Group volgen de ontwikkelingen in financiële wet- en regelgeving op de voet. Met behulp van hun compliance software Ruler houden zij alle actualiteiten bij. Vervolgens bepalen ze welke impact de wijzigingen hebben en vertalen ze de ontwikkelingen naar de dagelijkse praktijk van hun klanten.
Met welke ontwikkelingen moeten financiële instellingen de komende maanden rekening houden? In haar Regulatory Updates geeft Daniëlle Geelen (Risk & Compliance consultant bij Projective Group) ieder kwartaal een gestructureerd overzicht van de regulatory changes en de gevolgen voor financiële instellingen. In dit artikel licht zij vier ontwikkelingen van dit kwartaal toe.
Verordening inzake transparantie en integriteit van ratingactiviteiten op basis van ESG
ESG-ratings spelen een cruciale rol in kapitaalmarkten en het vertrouwen van beleggers in duurzame producten. Ze geven beleggers en financiële instellingen inzicht voor investeringsbeslissingen, risicobeheer en rapportage.
Op 13 juni 2023 stelde de Europese Commissie een verordening voor om transparantie en integriteit van ESG-ratings te verbeteren. Deze verordening moet zorgen voor meer duidelijkheid over de methoden en activiteiten van ESG-ratingaanbieders en conflicten voorkomen.
Het akkoord van februari 2024 legt financiële instellingen die ESG-ratings gebruiken in hun marketing op om aanvullende informatie en een link naar de ratingaanbieder op hun website te plaatsen. Na formele goedkeuring treedt de verordening na 18 maanden in werking.
Wet chartaal betalingsverkeer
De minister van Financiën wil nieuwe regels invoeren voor contant betalingsverkeer en hield daarom een consultatie van 26 januari tot 8 maart 2024. Contant geld is belangrijk voor de samenleving en moet bereikbaar en betaalbaar blijven.
Het voorstel bevat de volgende punten:
- Grote banken moeten zorgen voor een basisinfrastructuur voor contant geld, met voldoende inname- en opnamemogelijkheden.
- Deze infrastructuur moet toegankelijk zijn voor andere banken tegen eerlijke prijzen.
- Alle banken moeten hun rekeninghouders toegang bieden tot deze infrastructuur, waarbij opnemen en storten van geld voor particulieren gratis is (uitgezonderd kleine banken).
Op 19 juli werd advies gevraagd aan de Raad van State; daarna volgt behandeling in de Tweede en Eerste Kamer.
Technische standaarden onder de herziene ELTIF-verordening
Op 10 januari 2024 is de ELTIF-verordening aangepast om het gebruik van het ELTIF-label te stimuleren en duurzame lange-termijninvesteringen te bevorderen, aangezien dit label in de EU nauwelijks werd gebruikt.
ESMA is gevraagd technische standaarden (RTS) op te stellen voor o.a. het gebruik van derivaten, de levenscyclus van een ELTIF, het percentage liquide activa, en kostenberekening. De RTS zijn op 19 juli 2024 aangenomen door de Europese Commissie en treden drie maanden na publicatie in werking.
Aanpassing EU-lijst derde landen met hoger witwasrisico
Bijlage I van verordening 2016/1675 bevat een lijst met landen met een hoog risico op witwassen of terrorismefinanciering. Deze lijst wordt periodiek bijgewerkt; de laatste update was op 7 februari 2024.
Op 14 maart 2024 kondigde de Europese Commissie aan dat Kenia en Namibië worden toegevoegd aan de lijst, terwijl Barbados, Gibraltar, Panama, Oeganda en de VAE worden voorgesteld voor verwijdering. Het Europees Parlement wil Gibraltar echter behouden op de lijst, waardoor een nieuw voorstel van de Europese Commissie later in 2024 wordt verwacht.
Wet toezichtondersteunende rapportages AFM
Er wordt gewerkt aan een Wet toezichtondersteunende rapportage AFM, die financiële ondernemingen verplicht om periodiek gegevens aan de AFM te verstrekken over producten, diensten en cliënten. Dit moet de datapositie van de AFM versterken voor datagedreven toezicht, omdat huidige methoden voor risicobewaking ontoereikend zijn.
De AFM krijgt bevoegdheden om de rapportageverplichting te handhaven. De consultatie voor dit voorstel sloot op 30 juni 2024, en de reacties worden nu beoordeeld. Het is nog onduidelijk wanneer de wet in werking treedt.
ESG Extended
Sinds kort biedt Projective Group ook de mogelijkheid om makkelijk en overzichtelijk inzicht te krijgen in ESG-regelgeving die misschien niet rechtstreeks op u als financiële instelling van toepassing is, maar die indirect wel van belang is. Bijvoorbeeld omdat u van plan bent om te investeren in een ‘groen project’. Een goed overzicht van de ESG-regelgeving kan u helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.
Interesse in een op maat gemaakte Regulatory Update? Klik hier meer over de Regulatory updates van Projective Group.