De financiële sector is cruciaal voor de klimaatadaptatie van Nederland. Medy van der Laan, voorzitter van de NVB is ambassadeur van NL AAA-Klimaatbestendig: een coalitie waarin de overheid, de financiële sector, bedrijven en de wetenschap de handen ineen slaan voor een klimaatbestendig Nederland. Dit artikel is eerder verschenen op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken.
Klimaatadaptatie brengt vanzelfsprekend de nodige investeringen met zich mee. De financiële sector speelt daarom een cruciale rol bij het klimaatadaptiever maken van Nederland, zegt Medy van der Laan. "Nederland moet niet de ogen sluiten voor de risico’s door klimaatverandering, maar moet juist actie ondernemen." Daarvoor is samenwerking tussen de financiële sector, de private sector in het algemeen en de publieke sector van groot belang.
Rol weggelegd voor banken bij financieren duurzame projecten
Banken kunnen helpen bij het financieren van allerlei projecten: van particulieren die hun huis klimaatbestendiger willen maken tot het faciliteren van grote investeringen van overheden en bedrijven. Ook bij projectmatige investeringen met een relatief korte looptijd kunnen banken een rol spelen.
Om de projecten en investeringen die banken financieren echt tot hun recht te laten komen, moeten deze zijn ingebed in een breder plan voor klimaatadaptatie in Nederland: "Welke praktische maatregelen kunnen mensen zelf nemen? Hoe bereiden we ons voor op hevige neerslag, extreme droogte of overstromende rivieren? Maar ook: wat doet de overheid in zo’n geval, bijvoorbeeld bij overstromingen door hevige neerslag? Dat zijn allemaal dingen waar je je op voor kan bereiden en waar je dus over móet nadenken."
Van der Laan ziet dat daar ook al over nagedacht wordt. Zo zijn steden al bezig met het aanleggen van waterreservoirs om water op te slaan. "Dat soort maatregelen zijn belangrijk voor de bancaire wereld, omdat ze de risico’s van klimaatverandering mitigeren. Gebeurt dat niet, dan betekent dat dat risico’s alleen maar hoger worden. En een hoger risico leidt tot hogere rentetarieven."
Stimuleren van consumenten en bedrijven
Banken zien ook een rol voor zichzelf in het stimuleren van consumenten en bedrijven om klimaatrisico’s aan te pakken: ook zij kunnen al in een vroeg stadium een gesprek voeren met klanten om ze bewust te maken van bepaalde aspecten. Timing blijft daarbij belangrijk: "Wanneer er een hypotheek wordt verstrekt, moeten kopers van tevoren al worden geïnformeerd over de bijbehorende klimaatrisico’s."
"Dat is bij bestaande bouw soms moeilijk, want als een huis al buitendijks staat, doe je aan die situatie niks", legt Van der Laan uit. "Daarom moeten we met mensen praten over het risico dat een woning loopt, want dat risico zie je uiteindelijk weer terug in de prijs. Duidelijk en transparant zijn in welke mate iemand met zijn woning risico loopt, en klanten helpen met oplossingen die ook op termijn houdbaar zijn, dat zijn taken voor banken als het gaat om klimaatverandering."
Meer informatie over NL AAA-Klimaatbestendig is hier te vinden.