Nederlandse bedrijven lopen voorop met duurzame transitieplannen

14 januari 2025 Banken.nl 2 min. leestijd

Nederlandse bedrijven behoren wereldwijd tot de koplopers in het opstellen en openbaar maken van actiegerichte transitieplannen voor duurzame bedrijfsvoering. Dit blijkt uit de vijfde editie van de Klimaatbarometer van EY.

Uit de analyse blijkt dat 50% van de onderzochte bedrijven een transitieplan heeft opgesteld en gepubliceerd, terwijl het wereldwijde gemiddelde op 41% ligt. Deze voorsprong is mede te danken aan strengere transparantie-eisen binnen de Europese Unie, zoals de CSRD- en CSDDD-regelgeving.

Een transitieplan is een strategisch document waarin een bedrijf zijn langetermijndoelen en strategie voor een koolstofarme toekomst uiteenzet. Het omvat klimaatgerelateerde risico's, kansen en concrete actiepunten, zoals energie-efficiëntie en hernieuwbare energieprojecten.

“De CSRD vraagt bedrijven om aan te tonen in hoeverre hun doelstellingen compatibel zijn met de ambitie om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C, in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs, en om een bijbehorend transitieplan op te stellen”, verklaart Taco Bosman (partner climate change & sustainability services bij EY).

“Volgens deze normen is een transitieplan in wezen de basis die een bedrijf de veerkracht biedt die nodig is om verschillende klimaat- en energietransitiescenario's te doorstaan, en uiteindelijk bedrijven helpt om vooruitgang te boeken naar een duurzamer bedrijfsmodel.”

De rol van regelgeving

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om te rapporteren hoe hun klimaatdoelen aansluiten bij de 1,5°C-doelstelling van het Parijse Klimaatakkoord. Deze richtlijn legt een sterke nadruk op transparantie en maakt het opstellen van een transitieplan een strategische noodzaak.

De aankomende Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) gaat nog een stap verder. Deze regelgeving verplicht bedrijven om klimaatimpact systematisch te identificeren, te beheren en te rapporteren binnen hun volledige toeleveringsketen.

“Met de CSDDD is er een duidelijke link tussen de richtlijn en transitieplannen”, aldus Bosman. “De wetgeving verplicht bedrijven om hun klimaatimpact systematisch te identificeren, te beheersen en te rapporteren.”

Bedrijven moeten niet alleen hun eigen uitstoot moeten verminderen, maar ook aantonen hoe ze de klimaatrisico's en kansen in hun volledige keten aanpakken. “Transitieplannen vormen hierbij de basis voor deze due diligence, omdat ze de concrete stappen en doelstellingen bevatten die bedrijven nemen om hun CO2-uitstoot te reduceren en klimaatrisico's te mitigeren.”

Nederland als voorbeeld

Volgens EY’s Klimaatbarometer is de leidende positie van Nederlandse bedrijven, naast de strenge eisen van de EU ook deels te danken aan de implementatie van het TCFD-raamwerk (Taskforce on Climate Related Financial Disclosures). Dit raamwerk helpt bedrijven om klimaatgerelateerde risico’s en kansen te integreren in hun strategie, financiële planning en governance.

De positie van Nederlandse bedrijven betekent echter allesbehalve dat er ruimte is voor achterover leunen. “In de komende jaren zal de CSDDD de lat hoger leggen door bedrijven te verplichten ambitieuze, meetbare en naleefbare doelen vast te stellen”, besluit Bosman. “Dit maakt het opstellen van een geloofwaardig transitieplan nu al een strategische noodzaak.”