Rabobank onder vuur om versoberd dierenwelzijnsbeleid

19 februari 2025 Banken.nl 3 min. leestijd

Rabobank krijgt felle kritiek van World Animal Protection (WAP) vanwege een ingevoerde versobering van het dierenwelzijnsbeleid. De bank publiceerde recent de aangepaste richtlijnen. WAP spreekt van een ‘dierenleedbeleid’ en verwijt de bank dat het grootschalig dierenleed toestaat onder het mom van minder beleid betekent minder verantwoordelijkheid.

Het vorige beleid van Rabobank moedigde veehouders nog aan om bijvoorbeeld vanaf 2025 af te stappen van kooihuisvesting voor varkens en kippen. In de nieuwe versie ontbreekt dit doel volledig.

Ook stelt de bank geen aanvullende eisen meer aan omgevingsverrijking of maximale bezettingsdichtheid van dieren en wordt grotendeels verwezen naar lokale wetgeving. Volgens WAP betekent dit in de praktijk dat bedrijven in landen zonder of met minimale regelgeving op dit vlak geen beperkingen meer opgelegd krijgen.

“Het is schaamteloos dat Rabobank het dierenwelzijnsbeleid terugschroeft en vervaagt”, stelt Dennis Vink, campagnemanager Dieren in de veehouderij bij WAP. “In plaats van beter dierenwelzijn te eisen van de bedrijven waarin de bank investeert, verwateren ze het beleid naar het absolute minimum en staan ze daarmee grootschalig dierenleed toe.”

“Rabobank doet dit onder het mom van ‘geen beleid, geen problemen’. Hoe minder er in het dierenwelzijnsbeleid staat, hoe minder ze erop aangesproken kunnen worden”, beredeneert Vink. “Dat is onacceptabel; dit is geen dierenwelzijnsbeleid, maar een dierenleedbeleid.”

Verschuiving in duurzaamheidsbeleid

De aanpassingen in het dierenwelzijnsbeleid passen in een bredere verschuiving binnen het duurzaamheidsbeleid van Rabobank. Ook de regels rondom ontbossing zijn versoepeld. Tot voor kort wilde de bank geen zaken doen met Braziliaanse bedrijven die na 2005 betrokken waren bij illegale ontbossing.

Die grens is nu opgeschoven naar 2018. Bovendien moeten bedrijven volgens de nieuwe regels eigenaar zijn van de grond waar ontbossing heeft plaatsgevonden, wat de reikwijdte van de beperking verder verkleint.

De versoberingen in het beleid passen in een bredere trend binnen de financiële sector. De afgelopen tijd nemen banken wereldwijd vaker afstand van strengere duurzaamheidsdoelstellingen, mede vanwege concurrentieoverwegingen.

Ook in Europa klinkt steeds vaker de roep om regelgeving te versoepelen, omdat banken vrezen voor een concurrentienadeel ten opzichte van partijen buiten de EU.

Rabobank: 'beleid realistischer gemaakt'

Rabobank stelt dat de duurzaamheidsambities niet zijn verlaagd, maar dat de manier waarop deze ambities worden bereikt, is aangepast. In een reactie stelt de bank dat het beleid realistischer is gemaakt.

“Klanten konden op punten niet uit de voeten met ons duurzaamheidsbeleid”, liet een woordvoerder tegenover FD weten. “Je kunt op papier heel streng gaan doen, maar dan zegt zo’n partij: de groeten, we zoeken wel een ander.” De bank geeft dan ook aan dat de praktijk soms weerbarstiger is dan de theorie.

Zo wordt verwezen naar regelgeving rondom diertransporten: in de VS is het wettelijk toegestaan om dieren 24 uur zonder water of rust te vervoeren, terwijl de limiet in Europa op 9 uur ligt. “Wij kunnen als Nederlandse bank strenge eisen stellen, maar als die in sommige landen niet haalbaar of juridisch afdwingbaar zijn, is dat in de praktijk onwerkbaar.”

Rabobank onderstreept dat het engagement met klanten de voorkeur heeft boven het opleggen van onhaalbare eisen. “Ons doel is om met klanten samen te verduurzamen. Maar als ze bij ons weglopen omdat wij te hoge eisen stellen, kunnen we niets meer betekenen”, besloot de woordvoerder tegenover FD.

Kritiek blijft aanhouden

Ondanks de uitleg van de bank blijft de kritiek vanuit dierenrechtenorganisaties fel. Eerder stelde WAP na onderzoek vast dat Rabobank tussen 2016 en 2024 minimaal €23,5 miljard investeerde in bedrijven die zich schuldig maken aan grootschalig dierenleed en ontbossing. Een petitie tegen de bank leverde inmiddels ruim 26.000 handtekeningen op.

“Dierenleed is niet het enige probleem van de bedrijven waarin Rabobank investeert”, stelt Vink van WAP. “De bedrijven maken zich structureel ook schuldig aan ontbossing, klimaatschade en verlies aan biodiversiteit.”

Vink besluit met een oproep aan de bank: “Het is de hoogste tijd dat Rabobank eer doet aan wat het nieuwe beleid van de bank stelt: ‘Because we know: change is needed’. Dit nieuwe dierenwelzijnsbeleid gaat daar volop tegenin en is juist verandering in de verkeerde richting.”