Het aantal overvallen op Nederlandse banken is in de afgelopen 20 jaar gedaald van 570 in 1992 naar 4 in het afgelopen jaar. Sinds april 2012 is er in Nederland geen bank meer overvallen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Volgens hoofd criminaliteitsbestrijding Yvonne Willemsen van de NVB wordt de daling veroorzaakt door het feit dat bankpersoneel niet langer toegang heeft tot grote sommen geld: "Daardoor heeft een bankoverval voor criminelen geen zin meer".
Lichte stijging plofkraken
Het aantal plofkraken van geldautomaten steeg in 2012 met 4% naar 127. Het aantal ramkraken daalde van 7 naar 4. Bij een plofkraak proberen criminelen door middel van een (gas) explosie de kluis van de geldautomaat te kraken. Dit soort aanvallen veroorzaakt veel schade aan gebouwen en automaat terwijl er nauwelijks geld wordt buit gemaakt. De plofkraken worden vaak ’s nachts gepleegd en komen voor in heel Nederland. Gelukkig zijn hierbij nog geen slachtoffers gevallen.
Samenwerking met politie
De daders van plofkraken zijn vaak zware en ervaren criminelen die systematisch te werk gaan. Ze maken gebruik van vuurwapens en explosieven en behoren tot de georganiseerde criminaliteit. Nederlandse banken werken daarom intensief samen met de politie zodat plofkraken met prioriteit worden aangepakt. Ook nemen banken zelf maatregelen die er op gericht zijn om de gasaanval te laten mislukken en het geld onbruikbaar te maken.