Antonio Weiss is door de Amerikaanse president Barack Obama genomineerd voor een topfunctie op het ministerie van Financiën. Weiss is afkomstig van de zakenbank Lazard, en wordt geassocieerd met de gevolgen van de recessie afkomstig van Wall Street. Verschillende partijen zijn het dan ook oneens met de eventuele aanstelling tot ‘under secretary for finance’.
Hoewel de sporen na de financiële crisis steeds verder uitgewist worden blijft het een gevoelige plek voor velen. Zowel de linker- als rechterzijde binnen het Congres heeft de financiële top nog niet vergeven voor de roekeloze wijze waarop destijds gehandeld is. De nominatie van Antonio Weiss krabt dan ook aan de net genezende wonden van Amerika. Het betreft de functie van ‘under secretarty for finance’, de derde hoogste financiële functie in Amerika - en onderdeel van het ministerie van Financiën; het ministerie dat verantwoordelijk is voor de regulatie van Wall Street.
Tegenstanders
Onder de tegenstanders bevindt zich onder meer democratisch senator Elizabeth Warren. Warren, die meedingt met de verkiezingen voor het nieuwe presidentschap, laat de kans dan ook niet schieten om de steun van het Amerikaanse publiek te winnen, en liet zich negatief uit over de kwestie. Zij geeft hierbij aan geen ex-Wall Streetgegadigden binnen een sleutelpositie van de overheid te willen hebben, en stelt daarnaast dat Weiss onvoldoende bekwaam zou zijn voor de functie. Ook het progressieve CREDO is niet blij met de potentiële aanstelling, en stelt dat Amerika bijzonder weinig heeft aan de “tunnelvisie van een zakenbankier”, waarbij het 100.000 handtekeningen tegen Weiss verzamelde.
Voorstanders
Er zijn echter ook voorstanders van Weiss’ aanstelling. Roger Lowenstein, auteur en journalist van onder meer The New York Times, liet in het Amerikaanse tijdschrift ‘Fortune’ weten dat de financiële expertise van Weiss een groot goed is voor Amerika. Volgens hem weet júist een Wall Street-bankier hoe de zaken in elkaar steken, aangezien deze anders niet zo ver hadden kunnen gaan in de manipulatie die zes jaar geleden de crisis veroorzaakte. Andrew Ross Sorkin, die tevens voor de New York Times schrijft – als columnist -, is ook voorstander van de benoeming van Weiss. Hij haalt aan dat het lastig is goede zakenlui uit de private sector aan te trekken voor een positie binnen de overheid.
De keuze voor de benoeming ligt in de handen van het Senaat, die na een hoorzitting dient in te stemmen met de benoeming van Antonio Weiss.