Vooraanstaande Britse bankier verbannen uit de City

19 december 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De vooraanstaande Britse bankier Jonathan Burrows (een directeur van ‘s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock) is verbannen uit de City, het financiële hart van Londen, nadat was geconstateerd dat hij jarenlang gefraudeerd heeft bij het reizen naar zijn werk. Dat heeft de FCA, toezichthouder op de Britse financiële sector besloten, zo meldde de BBC eerder deze week.

Jarenlang zwartrijden

Burrows gaf toe dat hij bij zijn reizen naar de City jarenlang bij elke rit een deel van de reiskosten heeft ontdoken. Daardoor zou hij 42.550 pond (ruim €53.000) te weinig hebben betaald. Hij reisde dagelijks van zijn huis in Stonegate naar zijn werk in de Britse hoofdstad. Burrows kocht geen kaartje als hij van het station van Stonegate, waar geen poortjes zijn, vertrok naar Londen. Als hij in de City aankwam ging hij met zijn Oysterpas door een poortje. Die pas is de ov-chipkaart in Londen. Burrows deed alsof hij in Londen was ingestapt en betaalde slechts voor een reis binnen de stadsgrenzen van Londen. Zo betaalde hij niet 21,50 maar 7,20 pond per rit. Burrows reisde waarschijnlijk wel vijf jaar lang zwart, denkt spoorwegbedrijf Southeastern. In 2008 zou hij voor het laatst een trajectkaart hebben gekocht. Hij liep pas in november vorig jaar tegen de lamp bij een kaartjescontrole in Cannon Street.

Gedwongen vertrek bij BlackRock

Eerder dit jaar vertrok hij gedwongen bij vermogensbeheerder BlackRock, nadat zijn positie onhoudbaar was geworden. “Wat hij gedaan heeft gaat volledig tegen onze waarden en normen in”, aldus vermogensbeheerder BlackRock in een verklaring. Burrows heeft nu noodgedwongen een schikking van omgerekend €54 duizend getroffen met Southeastern. De gewezen bankier, die zo’n twintig jaar in de City werkte, bood deze week aan alle betrokkenen zijn excuses aan. “Ik heb altijd onderkend dat het stom was wat ik deed’, zei hij.

Niet voldoen aan de maatstaven FCA

FCA, toezichthouder op de Britse financiële sector oordeelde dat Burrows gedrag niet gepast was. “Zijn gedrag voldeed niet aan de maatstaven voor een manager van zijn statuur”, aldus Tracey McDermott van FCA. De toezichthouder stelt dat Burrows had moeten beseffen dat hij als directeur van een bedrijf als vermogensbeheerder BlackRock een rol model voor anderen is. Veel Britten zijn boos dat Burrows niet vervolgd wordt. Na de schikking met Southeastern, werd het spoorwegbedrijf overladen met kritiek dat het de bankier strafrechtelijk vrijuit liet gaan.