Apple Pay betreedt Europese markt in eerste helft 2015

31 december 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Het ziet ernaar uit dat Apple Pay in de eerste helft van 2015 de Europese markt zal betreden. Groot-Brittannië krijgt de primeur, maar voordat het zover is dient Apple de bankensector ervan te overtuigen dat het niet uit is op persoonlijke en financiële informatie van gebruikers.

Onderhandelingen
Momenteel is Apple in gesprek met een aantal Britse banken over de voorwaarden. De banken vrezen dat de mediamagnaat persoonlijke en financiële informatie over de gebruikers voor eigen doeleinden wenst te gebruiken, en daarmee de bankenwereld wil overnemen – wat te beargumenteren valt aangezien 80% van de transacties betalingen betreft. Aan de andere kant verwachten banken dat de betaaldienst hen veel zou kunnen opleveren, en blijven in gesprek met Apple. Eddy Cue, topman bij Apple, in een reactie: “Wanneer Apple Pay in een fysieke winkel gebruikt wordt weten wij niet wat en waar iets gekocht is, noch hoeveel daarvoor betaald is. De transactie betreft de gebruiker, de retailer en de bank.” De onderhandelingen zouden een vertraging kunnen opleveren.

VS
Momenteel wordt al gebruik gemaakt van Apple Pay in de VS. Voorwaarde is wel dat gebruikers in het bezit zijn van een iPhone 6, die vereist is voor betalingen met het nieuwe betaalsysteem. Inmiddels wordt 1% van alle online betalingen in de VS al via Apple Pay gedaan, en is het systeem in gebruik genomen door banken die samen verantwoordelijk zijn voor 90% van alle financiële transacties.

Apple Pay
Apple Pay maakt om contactloze betalingen mogelijk te maken gebruik van de iPhone 6, die voorzien is van een NFC-chip, en het mogelijk maakt betalingen te verrichten door de device nabij een betaalterminal te houden. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de Touch-ID, die een pincode overbodig maakt doordat een betaling bevestigd wordt middels een vingerafdruk. Ook biedt Apple Pay de mogelijkheid bankpassen en creditcards te registeren op de iPhone en deze aan de iTunes-account te koppelen, om zo niet alleen pincodes overbodig te maken en tevens een alternatief te bieden voor alle fysieke betaalpassen,. Hiervoor is Apple de samenwerking aangegaan met verscheidene banken en creditcardmaatschappijen. De creditcardgegevens worden hierbij niet opgeslagen of gedeeld, maar wordt er voor iedere transactie gebruik gemaakt van een unieke autorisatiecode die fraude dient te voorkomen. Apple stelt dat deze manier van betalen veiliger is dan betalen met al bestaande creditcards.