ING: 25% past plannen aan door financiële situatie

09 januari 2015 Banken.nl 4 min. leestijd

Ruim een kwart van de Nederlanders voelt zich in de huidige persoonlijke situatie beperkt in de dingen die hij of zij kan doen. Uit het Financieel fit onderzoek van ING blijkt dat 25% van de Nederlanders zijn of haar plannen moet aanpassen als gevolg van hun financiële situatie.

Geldzaken (beter) op orde om geld over te houden om te sparen of te schenken

Tweederde van de Nederlanders wil zijn of haar geldzaken (beter) op orde hebben, zodat er geld overblijft om te kunnen sparen of leuke dingen te doen. Dit geldt voor maar liefst 81% van de Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar. 65-plussers hebben een andere drijfveer: 25% van hen wil meer geld overhouden om te kunnen schenken aan kinderen en/of goede doelen.

Zorgen over pensioenopbouw het grootst bij 35-65 jarigen

Door Nederlanders worden een te lage spaarbuffer (23%), werkloosheid (22%) of te weinig pensioenopbouw (12%) als grootste risico’s gezien in de financiële situatie voor de komende 5 jaar. Mannen zien een te lage spaarbuffer en werkloosheid als belangrijkste risico (22%), voor vrouwen is dat de mogelijkheid om niet meer rond te kunnen komen (25%). In de leeftijd van 35-65 jaar maakt men zich beduidend meer zorgen over de pensioenopbouw (18%) dan Nederlanders in de leeftijd van 18-34 (8%). Jongeren zien werkloosheid als grootste risico. Tegelijkertijd zien ze ook financiële kansen in de komende vijf jaar door de mogelijkheid om meer te verdienen door van baan te wisselen (35%) of door promotie bij de huidige werkgever (29%). Een kwart van de 65-plussers denkt dat hun financiële situatie in de komende 5 jaar kansen biedt om een schenking te kunnen doen.

Optie met minste risico heeft voorkeur

Nederlanders blijken een risicomijdend volk. Want ook als het minder oplevert, kiezen 6 op de 10 Nederlanders bij het nemen van een financiële beslissing voor de optie met het minste risico. Maar het op zoek zijn naar voordeeltjes is Nederlanders ook niet vreemd: bijna 1 op de 5 kijkt primair naar waar het meeste financiële voordeel te halen is, bijvoorbeeld met de hoogste spaarrente. En dat geldt vooral voor jongeren (18-34 jaar). Zij zijn van alle Nederlanders het meest gedreven door het behalen van financieel voordeel (24%). Ook zijn zij ten opzichte van de gemiddelde Nederlander het minst risicomijdend: 45% versus 59%. De Nederlandse man is beduidend minder risico-avers dan de vrouw (55% versus 63%).
Nederlanders zijn voor financieel advies het meest geneigd te luisteren naar een onafhankelijke adviseur (31%). Een vijfde kijkt naar informatie op internet en iets meer dan één op de tien is het meest geneigd om naar zijn bank te luisteren. En hoewel jongeren het minst risicomijdend blijken, vallen ze bij financieel advies wel terug op een vertrouwde basis: 41% van de Nederlanders in de leeftijd van 18-34 jaar luistert dan het meest naar familie.

Vincent van den Boogert, directeur Particulieren ING: “Uit ons onderzoek blijkt onder andere dat ruim een kwart van de Nederlanders aangeeft zijn of haar plannen te moeten aanpassen als gevolg van hun financiële situatie. Dit bevestigt dat onze inspanningen om Nederlanders meer grip te laten krijgen op hun financiën, kunnen helpen. Want als je je geldzaken op orde hebt, kun je met een gerust hart financiële keuzes maken. Vaak wordt gedacht dat het regelen van je geldzaken een zaak van de lange termijn is. Maar ook met kleine stappen kun je direct resultaat boeken. Ik daag dan ook iedereen uit de challenge aan te gaan om in 30 dagen meer geld over te houden.”

Challenge: in 30 dagen meer geld overhouden

Zelf aan de slag met je financiën is de beste manier om meer grip te krijgen op je uitgaven. Je geldzaken op orde brengen en houden begint vaak met meer geld overhouden. In de nieuwe Financieel fit campagne, die vandaag start, introduceert ING daarom de ‘Meer Geld Overhouden Challenge’, waarbij iedereen in een app uitgedaagd wordt om gedurende 30 dagen meer te besparen.
Gerjoke Wilmink, directeur Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting: “Het Nibud heeft de ING-bespaarapp inhoudelijk getoetst op de Nibud-competentie "verantwoord besteden". De app helpt je bewust te worden van je uitgavenpatroon en bespaarmogelijkheden.  Het Nibud ziet dat veel mensen onbewust meer uitgeven dan ze willen. De app kan daarom goed helpen bij het besparen of minder uitgeven. Voor de app heeft het Nibud geldtips aangeleverd en berekend hoeveel je kunt besparen op je uitgaven."