Ten onrechte is tijdens het Kamerdebat over het rapport van de commissie-De Wit de suggestie gewekt dat banken onvoldoende bijdragen aan financiële educatie voor jongeren, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Hiermee werd voorbij gegaan aan de jarenlange inspanningen en financiële investering vanuit de bankensector.
Wijzer in Geldzaken
De bankensector is sinds de oprichting in 2006 partner in het publiek-private platform Wijzer in Geldzaken en levert het platform jaarlijks een bijdrage van €325.000. In aanvulling hierop verzorgen de banken al enkele jaren vrijwillig financiële gastlessen tijdens de Week van het geld.
Afgelopen jaar werden in 3500 gastlessen circa 110.000 kinderen in het basisonderwijs bereikt. Tijdens deze lessen werd de ‘Cash-quiz’ gespeeld die een aantal Kamerleden vorig jaar heeft ontvangen uit handen van directeur Wim Mijs van de Nederlandse Vereniging van Banken.
Financiële educatie in verschillende vormen
Daarnaast hebben de banken ook een kwartetspel verspreid en hebben zij eind vorig jaar een app op de markt gebracht die bijdraagt aan financiële educatie, en voor iedereen gratis te downloaden is. Ook heeft de NVB een lespakket voor het voortgezet onderwijs ontwikkeld. Onlangs heeft de NVB tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling leerkrachten gewezen op de mogelijkheid voor ondersteuning van financiële educatie op scholen, met raad en daad. De Nederlandse banken investeren in totaal tientallen miljoenen in deze collectieve onderwijsprojecten.
Financiële educatie als een speerpunt
De NVB ziet financiële educatie als een speerpunt, vanuit de maatschappelijke rol van banken. Zij nodigt Kamerleden en minister Dijsselbloem van Financiën uit tijdens de volgende Week van het geld een financiële gastles te geven, samen met de vele honderden bankmedewerkers die dit de afgelopen jaren met veel plezier en overtuiging hebben gedaan.