RBS wil Corporate Banking tak Azie verkopen

14 januari 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Royal Bank of Scotland wil zijn Corporate Banking divisie in Azië stopzetten, nadat het zich vorige maand al uit Japan terugtrok. Nu is ook Singapore aan de beurt. De terugtrekking is gebaseerd op hervormingsmaatregelen binnen de bank, die zijn focus op de binnenlandse markt wil leggen. Dat blijkt uit informatie die aan persbureau Bloomberg is verstrekt door betrokkenen.

Aan het einde van het boekjaar 2013 maakte Royal Bank of Scotland (RBS) bekend dat de verliezen in dat jaar hoger uitvielen dan verwacht. RBS zag zich door alle wanpraktijken ten tijde van de crisis opgezadeld met een crisisrekening die was opgelopen tot ruim 9 miljard. De eind 2013 nieuw aangestelde topman van RBS Ross McEwan kondigde een grootschalige opschoning aan binnen de bank, waarbij kostenbeheer de belangrijkste prioriteit kreeg. 



Eerste stappen

Onderdeel van die opschoning vormt onder meer het afstoten van diverse bedrijfsonderdelen en een grotere focus op hun corebusiness en de binnenlandse markt. RBS heeft hierin afgelopen jaar een aantal stappen gezet. Zo koos het er vorige maand voor om de Corporate Banking divisie in Japan terug te trekken, maar wel zijn Sales divisie te behouden. Nu wil het zich verder terugtrekken uit Azië, om het risico op de bankbalans te verkleinen.

Binnenlandse markt
Ross McEwan, de CEO van RBS, had afgelopen week ontmoetingen met betrokken partijen in Singapore om hierin de volgende stap te zetten. De bank wil zich in de toekomst meer toeleggen op de binnenlandse markt, waar het tussen de 60% en 80% van zijn zaken wil doen. Momenteel ligt dit percentage op 55%. Met de stap om zich uit Azië terug te trekken zullen naar waarschijnlijkheid flink wat banen verloren gaan, van de huidige 2.000 werknemers die RBS momenteel in Azië in dienst heeft. 

Afgestoten
Afgelopen zomer stootte RBS al een ander – omstreden – bedrijfsonderdeel af: de Global Restructuring Group. Dit was een zelfstandig opererende tak binnen de bank, maar kreeg veel kritiek van de overheid. De divisie zou met opzet bedrijven failliet hebben laten gaan, en daaraan verdiend hebben.