Roland Berger: Ratingbureau medio 2012 van start

24 januari 2012 Banken.nl 2 min. leestijd

Europa gaat in de zomer van dit jaar haar langverwachte aanval openen op de Amerikaanse ratingbureaus Moody’s, S&P en Fitch. Het initiaitief wordt gedreven door consultancykantoor Roland Berger. Als alle volgens plan verloopt worden de eerste landenkredietscores eind dit jaar uitgedeeld en de eerste bankenratings zouden dan begin 2013 volgen. Opmerkelijk is dat de kredietbeoordelaar waarschijnlijk in Nederland wordt gevestigd, met filialen in Frankfurt en Parijs.

In juli 2011 maakte Roland Berger bekend dat het de mogelijkheden voor een Europese ratingbureau aan het onderzoeken was. Doelstelling is om met behulp van een nieuw model “transparanter en betrouwbaarder” te zijn dan de drie grote kredietbeoordelaars uit de Verenigde Staten die momenteel de markt beheersen. Om meer transparantie te bieden, komt er een online platform waar alle kredietbeoordelaars hun classificaties/beoordelingen kunnen publiceren.

Benodigde investering van €300 miljoen
Volgens Markus Krall, partner bij Roland Berger, is het adviesbureau in gesprek met verschillende financiële instellingen in de EU en Zwitserland om een financiering van €300 miljoen veilig te stellen. Het is de bedoeling dat de nieuwe Europese kredietbeoordelaar een consortium wordt van diverse Europese financiële dienstverleners, zoals banken, verzekeraars en beleggers. Volgens de Roland Berger adviseur vergroot deze brede representatie de onafhankelijkheid en geloofwaardigheid.

Veel kritiek op Amerikaanse ratingbureaus
Het nieuwe ratingbureau krijgt veel positieve media-aandacht juist omdat er grote twijfels bestaan bij de onafhankelijkheid van de Amerikaanse kredietbeoordelaars. "De bestaande ratingbureaus hanteren een businessmodel waarin de beoordeelde banken en bedrijven vaak betalen voor deelname, met belangenverstrengeling van de ratingbureaus als gevolg. Hierdoor kan de transparantie en betrouwbaarheid van de rating in twijfel worden getrokken" aldus Mark de Jonge, Principal bij Roland Berger in Nederland. De Europese kredietbeoordelaar zou in elk geval transparanter werken dan zijn Amerikaanse tegenhangers Moody’s, S&P en Fitch.