Amerikaanse jongeren mijden bankcarrière

09 juni 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Recent afgestudeerde Amerikaanse jongeren zitten niet langer te wachten op een carrière op Wall Street, en vermijden banen in de financiële dienstverlening. Oorzaken zijn de Occupy Wall Street demonstraties, recente schandalen, en het imago van eigenbelang en huichelarij die de sector heeft gekregen sinds de financiële crisis.

Wall Street heeft steeds meer moeite om goed jong talent aan te trekken. Terwijl in Nederland de banken goed blijven scoren als favoriete werkgevers, keren in Amerika steeds meer afgestudeerden de banken de rug toe.

Occupy demonstraties
Veel van de studenten die nu afstuderen in de VS zijn getuige geweest van de demonstraties van protestbeweging Occupy Wall Street tegen de economische ongelijkheid en de hebzucht en corruptie waar onder andere de banken zich schuldig aan zouden maken. Hoewel de demonstraties in 2011 plaatsvonden, merken recruiters nog steeds de effecten ervan. Het imago van de bankensector heeft zware klappen opgelopen door de financiële crisis, en de schijn van eigenbelang, hebzucht en corruptheid. Om die reden ambiëren steeds minder jong afgestudeerden een carrière op Wall Street.

“Er rust een stempel op de sector”, legt Alexis Goldstein uit. Zij was voor meer dan 20 jaar business analyst bij Merrill Lynch in New York, maar keerde de financiële sector de rug toe. “Jonge mensen zijn op zoek naar banen die meer betekenisvol zijn”, stelt Goldstein, om daar aan toe te voegen: “En vanuit een breder perspectief bestaat het culturele gevoel dat de bankiers nooit gerechtigheid zullen zien voor hun rol in het uitbreken van de crisis. Hier zijn mensen nog steeds boos over.”

Ondanks de aantrekkende economie, en daarmee verbetering van de kansen in de financiële sector, blijft het lastig het juiste talent aan te trekken. De salarissen worden verhoogd, maar deze vergoedingsverhogingen worden door sommigen gezien als een wanhopige poging om de jongere generatie alsnog over de streep te trekken.