Lombard Odier is een zwitserse private bank die sinds 1985 ook actief is in Nederland. De bank verleent diensten op het gebied van vermogensbeheer en -advies en onderscheidt zich door een risico gecontroleerd beleggingsbeleid, innovatieve beleggingsoplossingen en state-of-the art rapportage-systemen.
Het pand van Lombard Odier aan de Amsterdamse Herengracht past helemaal bij wat je van een traditionele Zwitserse private bank verwacht: klassieke schilderijen aan de muur, hoge gedecoreerde plafonds, houten lambrisering. Maar deze monumentale entree is slechts de toegang naar de moderne aanbouw, waar zich in een drukbezette kantoortuin het hart van de vermogensbank bevindt. Daarmee staat het pand volgens Rutger van Ravels, managing director Lombard Odier Nederland, een beetje symbool voor hoe de Zwitserse private bank zichzelf graag ziet. ‘We combineren de traditie en degelijkheid van een familiebedrijf met de nieuwste kennis en technologieën op het gebied van vermogensbeheer en rapportage. Door deze mix van kennis, ervaring en voortdurende innovatie is Lombard Odier nu al ruim tweehonderd jaar succesvol als financiële dienstverlener. Dat geeft een stevig fundament waar we vanuit onze Nederlandse vestiging sinds 30 jaar in Amsterdam ook veel profijt van hebben.’
Zevende generatie
De wortels van het familiebedrijf Lombard Odier gaan terug naar 1796, toen de voorloper van de huidige bank in Genève werd opgericht door Henri Hentsch en Jean Gédéon Lombard. De bank was onder meer medeoprichter van de Nationale Bank van Zwitserland. Anno 2015 staat de zevende generatie bij Lombard Odier aan het roer. De bank is met ruim 2.100 medewerkers in 19 landen en een totaal belegd vermogen van meer dan 200 miljard euro uitgegroeid tot een van de grootste onafhankelijke private banks ter wereld. De Nederlandse vestiging telt veertig medewerkers en heeft op dit moment 7 miljard euro in beheer.
Het merendeel van dat vermogen is volgens Rutger van Ravels ingelegd door pensioenfondsen, verenigingen, stichtingen en religieuze instellingen. Maar met name sinds 2008 weet ook de vermogende particulier - vanaf € 1 miljoen vrij belegbaar vermogen - steeds beter de weg naar de Amsterdamse Herengracht te vinden. Rutger van Ravels: "Onze cliënten zijn relatief goed uit de crisis gekomen, omdat vermogensbehoud bij ons altijd op de eerste plaats staat."
Laag risicoprofiel
Eén van de wijzen waarop Lombard Odier vorm geeft aan de focus op kapitaalsbehoud en innovatieve beleggingsoplossingen is door zogeheten risk-based beleggen. In een traditionele neutrale portefeuille wordt van oudsher vaak belegd in 60% aandelen en 40% obligaties. Op het eerste oog lijkt dit een gebalanceerde portefeuille, maar circa 95% van het risico (lees volatiliteit) van een dergelijke portefeuille, wordt gedomineerd door de 60% in aandelen. Ten tijde van een crisis kan je met een dergelijke verdeling behoorlijk wat schade oplopen, omdat de weging in obligaties niet voldoende compensatie biedt voor de sterke daling van aandelenkoersen. Bij Lombard Odier wordt o.a. belegd op basis van een risico-gewogen aanpak, waarbij de allocatie van vermogen gebeurt op basis van een gelijke bijdrage van iedere beleggingscategorie aan het totale risico van de portefeuille. Portefeuilles zouden daardoor beter bestand moeten zijn tegen de verschillende fases van de economische cyclus.
Middels de Vantage fondsen biedt Lombard Odier haar cliënten de mogelijkheid te beleggen op basis van een risk-based strategie. De beleggingsstrategie is bij uitstek geschikt voor cliënten die op een gespreide en gebalanceerde wijze willen beleggen met een sterke aandacht voor risicomanagement. Ieder van de Vantage fondsen werkt op basis van een risicobudget dat erop gericht is om bepaalde risicolimieten (uitgedrukt in 12-maands verliespotentieel) niet te overschrijden. Het pensioenfonds van Lombard Odier wordt al meerdere jaren met succes op vergelijkbare wijze beheerd. Lombard Odier zelf heeft een laag risicoprofiel gezien haar sterke vermogenspositie en haar bedrijfsactiviteiten; Rutger van Ravels: ‘We doen geen investment banking activiteiten, geen handel voor eigen rekening en geen reguliere commerciële kredietverlening. In onze peer group van de twintig grootste private banks ter wereld heeft Lombard Odier als enige bank een Fitch Rating AA-gecombineerd met een “outlook stable”. Wij zijn trots op deze status en koesteren deze dan ook hetgeen zich vertaalt in een prudente bedrijfsfilosofie. Lombard Odier is een van de best gekapitaliseerde banken ter wereld met een eigen vermogen van 24%.’
Effectenkrediet
Lombard Odier verstrekt kredieten op basis van onderpand van effecten, het Lombard krediet, tegen zeer competitieve tarieven. Dit kan volgens Rutger van Ravels interessant zijn voor mensen die behoefte hebben aan liquide middelen, maar er de voorkeur aan geven hun effectenportefeuille hiervoor niet aan te spreken.
Rapportage
Cliënten kunnen gebruik maken van onze state-of-the-art portfolio management-systemen en de kennis en expertise van onze internationale researchteams in de belangrijkste financiële centra wereldwijd. De toegang tot de rekeningen en de effectenportefeuille gaat via een streng beveiligde internetverbinding, waarmee op ieder gewenst moment real-time de beleggingen en het beleggingsresultaat geanalyseerd kunnen worden. Het is juist deze combinatie van kennis, expertise, innovatieve oplossingen en een door zes partners geleid familiebedrijf, die Lombard Odier tot een unieke private bank maken. Rutger van Ravels: ‘Wij hebben cliënten die al meer dan honderd jaar bij ons in de boeken staan. Dat schept natuurlijk een grote verantwoordelijkheid, maar daardoor weet iedereen bij Lombard Odier wel waar we het elke dag voor doen.’
Positief gestemd
Op onze vraag hoe Rutger van Ravels de toekomst ziet, is hij zeer positief gestemd. Van Ravels: "Enerzijds ligt de focus op beleggen en anderzijds op rapportage. De cliënt van vandaag verlangt excellente rapportage-systemen. Het betreft niet alleen pensioen fondsen, corporates, lagere overheden, stichtingen, vermogende particulieren en family offices maar ook vermogensbeheerders. Inmiddels draaien al meerdere vermogensbeheerders op de systemen van Lombard Odier en we voorzien hierin verdere groei."
De vermogensbeheerder wordt met steeds meer vereisten uit wet- en regel geving geconfronteerd en tegelijkertijd wordt de cliënt veeleisender. De vermogensbeheerder sec kan dit niet meer zelf. Hij moet zijn research inkopen, is afhankelijk van een “custodian” en moet beschikken over een “up-to-date” rapportage-systeem. Ook voor het betalingsverkeer is hij afhankelijk van derden. Lombard Odier is nog steeds een familiebedrijf. Het is geen other people’s money, de persoonlijke relatie met de cliënt staat voorop. Vanwege de bedrijfsstructuur zonder externe aandeelhouders kan zij zich richten op de lange termijn. Hiermee onderscheidt Lombard Odier zich wezenlijk van een gemiddelde grootbank.