Om zijn winstgevendheid te verhogen zet Unicredit de komende periode in op het snijden in zijn kosten. De grootste bank van Italië overweegt daarom om 10.000 banen te schrappen, meldde persbureau Bloomberg eerder deze maand. Het gros van de reorganisatie treft naar verluid het personeel in Italië, Duitsland en Oostenrijk.
Unicredit is een van oorsprong Italiaanse bank met vestigingen in zeventien landen, circa 147.000 werknemers en ongeveer 8.400 bankkantoren. Daarmee is de bank de grootste bancaire speler in Italië, en een van de grootste spelers in de Centraal- en Oost-Europese financiële markt. Door de lange recessie in Italië, en de lage rentestand hebben Unicredit en andere banken in Italië last van een toenemende druk op hun winstgevendheid. Naar verwachting blijft de rente de komende jaren laag, en om die reden heeft Unicredit besloten de komende jaren in te zetten op kostenbesparingen.
Banen op het spel
Vorig jaar kondigde Unicredit al aan dat de bankorganisatie duizenden banen zou gaan schrappen om zijn winstgevendheid te verhogen. Inmiddels zijn een groot aantal banen geschrapt, maar de reorganisatie loopt nog steeds en zal naar verwachting in 2018 zijn voltooid. Maar het huidige plan lijkt mogelijk niet voldoende te zijn om de winstgevendheid terug op peil te krijgen voor de Italiaanse speler. Persbureau Bloomberg meldde eerder deze maand te hebben vernomen dat het bestuur van de bank nog eens 10.000 extra banen overweegt te schrappen. Daarmee zou het totaal aantal ontslagen neerkomen op ongeveer 15.800 sinds het begin van vorig jaar – 6,8% van het totale personeelsbestand.
Volgens de bronnen van Bloomberg zal de reorganisatie vooral het personeel in Italië, Duitsland en Oostenrijk treffen, maar ook het verdwijnen van banen in andere landen wordt nog niet uitgesloten. Zowel de aantallen als de landen zijn nog niet definitief – een besluit van het bestuur wordt eind 2015 verwacht. Met de nieuwe strategie, die zich focust op efficiënter werken met minder mensen en minder kantoren, wil Unicredit in 2018 uitkomen op een winst van rond de €6,6 miljard.