Zestigplussers komen het best beslagen ten ijs bij het kiezen van een bank voor hun spaargeld. Van alle Nederlanders weten zij het meeste over de spaarvormen, voorwaarden, veiligheid en de service van banken. Dat blijkt uit de Spaarmonitor van MoneYou, een periodiek onderzoek naar het spaargedrag van Nederlanders. Gezinnen met kinderen verdiepen zich het minste in sparen.
Uit de Spaarmonitor blijkt dat Nederlanders in hun keuze voor een spaarbank niet letten op de aanwezigheid van een fysiek kantoor. Ze letten wel op rentepercentages, spreiding van het spaargeld en de betrouwbaarheid van de bank. Nederlandse banken zijn onder alle spaarders verreweg het meest populair. Slechts 1% zet zijn spaargeld bij een buitenlandse bank. Opvallend is dat cadeautjes bij het openen van een spaarrekening het meest in trek zijn onder vijftigers (12%). Beoordelingen van bestaande klanten spelen vooral een rol onder dertigers. 16% van de dertigers hecht hier waarde aan.
Bestaande klanten lokken nieuwe klanten
Frank Verkerk, algemeen directeur van MoneYou: "De nieuwe generatie spaarders hecht steeds meer belang aan wat bestaande klanten vinden. Ze kunnen daar veel mee winnen. Door ervaringen van bestaande klanten te lezen krijg je een beter beeld van de voorwaarden, service en producten van een financiële dienstverlener. Dat helpt om een goede keuze te maken."
Keuze voor spaarbank op ratio?
De 5 punten die mensen het meest belangrijk vinden bij hun keuze voor een bank zijn:
1. Rente (87%)
2. Depositogarantiestelsel (56%)
3. Voorwaarden (53%)
4. Veiligheid (35%)
5. Land van herkomst (19%)
Opvallend is dat jongeren tussen de 18 en 29 jaar, naast rente, meer dan andere leeftijdscategorieën waarde hechten aan veiligheid. 50% tegenover 35% gemiddeld.
Dertigers wijken af van het gemiddelde doordat zij vaker dan andere groepen ook kijken naar hun eerdere ervaringen met een financiële instelling. Land van herkomst is voor hen iets minder belangrijk.
Veertigers en vijftigers kijken weer meer dan gemiddeld naar de idealen van een bank (20% tegenover 15% gemiddeld). Ook zijn vijftigers meer dan gemiddeld gevoelig voor welkomstcadeaus (12%).
Zestigplussers vinden het heel belangrijk dat de bank onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Namelijk 64% tegenover 56% gemiddeld. Ook hechten zij vaker waarde aan het land van herkomst van de bank (28% tegenover 19% gemiddeld) en letten op goede spreiding van het spaargeld (33% tegenover 18% gemiddeld).