Jes Staley wordt nieuwe CEO van Barclays

30 oktober 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Voormalig JPMorgan bankier Jes Staley start per 1 december 2015 als de nieuwe CEO van Barclays. Dat maakt de Britse bank eerder deze week bekend. Staley neemt het voorzitterschap over van Antony Jenkins, die in juli dit jaar uit zijn functie ontheven werd.

Antony Jenkins, de voormalige CEO van Barclays, is in juli 2015 ontslagen uit zijn functie als topman van de Britse bank. Jenkins stond drie jaar aan het roer van het grote financiële concern, waarin hij grootschalige hervormingen had moeten doorvoeren om de bank weer gezond te maken na het Libor-schandaal, maar dit in ogen van het bestuur veel te traag deed. In het kader van de nodige hervormingen maakte Jenkins in februari 2013 een reorganisatieplan bekend dat 3.700 arbeidsplaatsen zou gaan kosten in de investerings- en retail en business bankingtakken van Barclays. Er lagen echter al plannen om 19.000 banen te schrappen, bleek toen interim-CEO John McFarlane het roer overnam.

Jes Staley
Eerder deze week heeft Barclays bekendgemaakt wie de ontslagen Jenkins zal gaan opvolgen als nieuwe CEO van de bank. De keuze is gevallen op Jes Staley, een bankier die 34 jaar voor het Amerikaanse JPMorgan Chase werkte, waar hij ooit werd aangewezen als een van de kansrijke kandidaten om CEO Jamie Dimon op te volgen. In 2013 maakte Staley de overstap naar hedgefonds BlueMountain waar hij de afgelopen jaren werkte als partner. Per 1 december zal Staley het roer van Barclays overnemen van interim-topman McFarlane.

Staley heeft laten weten de ingezette reorganisaties door te willen voeren, en door te gaan met de plannen voor 19.000 ontslagen. Het bedrijf zal volgens Staley door moeten gaan met de culturele transformatie om het vertrouwen van de klanten en stakeholders terug te kunnen winnen. Hij heeft in een memo aan het personeel de ambitie uitgesproken om de status van de bank te willen herstellen. De komende periode gaat Barclays zich onder Staley richten op persoonlijk, zakelijk en digitaal bankieren, evenals het verstevigen van de positie in Afrika.