De omzet van de Nederlandse hypotheekmarkt is het afgelopen kwartaal met 25% gestegen ten opzichte van Q2 2015 en maar liefst 46% ten opzichte van het derde kwartaal van 2014 – naar een totaal van €17,8 miljard. Dat blijkt uit de meest recente hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim. Opnieuw zijn er grote verschuivingen in de top 10 hypotheekverstrekkers, en de grootbanken hebben voor het eerst minder dan 50% van de markt in handen.
Nederlandse hypotheekverstrekkers hebben opnieuw een groei in omzet weten te realiseren in het derde kwartaal van 2015. Uit de IG&H Hypotheekupdate over Q3 2015 groeide de Nederlandse hypotheekmarkt naar een omzet van €17,8 miljard – 25% groei ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Ten opzichte van dezelfde periode in 2014 is de groei nog groter – in het afgelopen Q3 werd 46% meer omzet gegenereerd dan in Q3 van 2014. Ook het aantal afgesloten hypotheken is aanzienlijk gegroeid – met 22% naar bijna 72.000 stuks. Dit aantal is inclusief het aantal overgesloten hypotheken, dat dit kwartaal aanzwol tot ruim 16.000 hypotheken.
Opnieuw is er veel veranderd in de top 10 grootste hypotheekverstrekkers van ons land. Met een omzetstijging van 3,3% is MUNT Hypotheken de grootste stijger van de lijst. Was de hypotheekverstrekker vorig kwartaal nog een nieuwkomer in de top 10 aanbieders op de negende plaats, in het derde kwartaal is MUNT 5 plaatsen gestegen en sluit nu de top 5, direct achter de grootbanken en Aegon. Andere grote stijgers waren Achmea Hypotheekbank, Aegon, ASR Bank – die nieuw binnenkomt in de top 10 met een tiende plek, afkomstig van de twaalfde vorig kwartaal – en Delta Lloyd. Grootbanken Rabobank en ING behoren tot de grootste dalers in hypotheekomzet, met respectievelijk -3% en -2%. Ook grote spelers Obvion, Nationale Nederlanden en Florius zitten bij de grootste dalers, waardoor Obvion uit de top 10 is gezakt. “Daarnaast valt op dat Nationale Nederlanden en Florius in het 2e kwartaal nog bij de top-5 groeiers behoorden, maar in het 3e kwartaal relatief veel marktaandeel verliezen (resp. -1,3% en -1,4%)”, aldus de onderzoekers van het consultancy- en interimbureau.
Naast de introductie van ASR Bank als top 10 hypotheekverstrekker, en de harde groei van MUNT Hypotheken, hebben er ook een aantal andere veranderingen plaatsgevonden in de top 10. Florius en Nationale Nederlanden zijn beide een plek gedaald, naar de 6e en 7e plek. Achmea Hypotheekbank heeft zijn 8e plaats weten te behouden, sinds de hypotheekbank in het tweede kwartaal een plaats gezakt was vanaf de zevende plek die zij bekleedde in het eerste kwartaal van 2015. Argenta Spaarbank steeg van de tiende naar de negende plek.
Minder dan de helft voor drie grootbanken
De top 4 – bestaande uit Rabobank, ABN AMRO, ING en Achmea – behoudt zijn posities ten opzichte van vorig kwartaal. Desondanks is het marktaandeel van de drie grootbanken het afgelopen Q3 hard geslonken. Hadden de grote drie begin dit jaar nog 60% van de hypotheekmarkt in handen, in het derde kwartaal van 2015 is dit afgezwakt tot minder dan 50% - een primeur. #1 Rabobank is het hardst geslonken, van ongeveer een derde tot 17% nu (inclusief hypotheekdochters Obvion en FGH). Dat percentage is ongeveer gelijk aan het marktaandeel van zijn twee grootste Nederlandse rivalen.
Het gat dat wordt achtergelaten in de markt door de grootbanken, mede veroorzaakt door het terughoudender verstrekken van hypotheken met het oog op strengere wet- en regelgeving, wordt voornamelijk gedicht door de groeiende hypotheekverstrekkers in de pensioens- en verzekeraarshoek. Hun gezamenlijke marktaandeel bedraagt eind Q3 2015 zo’n 30%, hoger dan dit aandeel ooit eerder geweest is, sinds de start van de IG&H-hypotheekmarktmetingen in 2006. Ook het hard groeiende MUNT Hypotheken bedient voornamelijk pensioenfondsen.