ING kijkt terug en schetst scenario's voor 2016

29 december 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De laatste week van 2015 is aangebroken. Tijd voor een korte terugblik en voorspellingen voor 2016. Maarten Leen - hoofd macro-economie bij ING - gaat in onderstaande video in op vier belangrijke ontwikkelingen in de wereldeconomie in 2015 en schetst een aantal interessante scenario's voor 2016.

Dalende rente

Ten eerste wijst Leen erop dat er in 2015 sprake was van een aantal spectaculaire rentedalingen. Dit geldt vooral voor Europa, waar in Duitsland het rendement op de 10-jaars obligaties op een gegeven moment nog slechts 0,07% was. Bij sommige obligaties met een looptijd tot zeven jaar was er zelfs sprake van een negatief rendement. En de Italiaanse en Spaanse overheden, die nog niet zo lang geleden te maken hadden met een zeer hoge rente, konden tot twee jaar lenen tegen een negatieve rente. Waarom is de rente zo gedaald? Dat komt vooral door het omvangrijke obligatie-opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank dat als doel heeft de rente onder druk te zetten en zo de groei in Europa te stimuleren.

Interessante tijden in China

De Chinese economie liet in 2015 een minder uitbundige groei zien van ongeveer 6 à 7% in plaats van 10%. Volgens Leen heeft China in het derde kwartaal de positie van Griekenland overgenomen als land dat beleggers de meeste zorgen baart. Terwijl de Chinese aandelenmarkt een scherpe daling liet zien en de munt, de yuan, devalueerde, steeg de onzekerheid onder beleggers naar een niveau dat gedurende de wereldwijde financiële crisis maar twee keer eerder was gezien.

Olie op de golven

De achterblijvende wereldwijde groei in combinatie met de grote aanvoer zorgden ervoor dat in december de olieprijzen onder de 40 dollar per vat uitkwamen, nog een dieptepunt dat sinds de wereldwijde financiële crisis in 2009 niet meer is voorgekomen. En ten slotte, dé economische gebeurtenis van het jaar waar met spanning naar is uitgekeken: de Amerikaanse Federal Reserve verhoogde op 16 december voor het eerst in bijna tien jaar de rente.

Maar dan 2016

Leen voorspelt dat zowel de rente als de olieprijzen in 2016 licht zal stijgen, hoewel de Chinese productiesector waarschijnlijk blijft vertragen. En hij schetst een aantal scenario's: het opnieuw oplaaien van de eurocrisis als de Griekse regering de overeengekomen hervormingen niet weet door te voeren, een recessie in China en misschien de verrassende terugkeer van inflatie in de VS.