Sarah Meiklejohn en George Danezis, beide onderzoekers van University College London, hebben in opdracht van de Bank of Engeland een nieuwe digitale munteenheid ontworpen. De RSCoin is een bitcoin-achtige munt die beheerd zal worden door de centrale bank. Momenteel wordt onderzocht hoe de RSCoin in de praktijk ingezet kan worden.
De bitcoin en de achterliggende blockchain, een decentraal ‘grootboek’ dat de transacties van iedere individuele bitcoin bijhoudt, hebben de afgelopen periode veel aandacht gekregen in de media. Vooral de technologie van de blockchain wekt de interesse van veel experts, doordat deze de middenpartij weghaalt, wat het mogelijk maakt om sneller, en goedkoper transacties tussen twee partijen uit te voeren. Om die reden tonen ook veel banken interesse in de blockchain. Zo hebben een aantal grote banken een blockchain alliantie gesloten om de mogelijkheden van de technologie te onderzoeken, en is eind 2015 het Open Ledger Project gestart, waarin banken samenwerken met techbedrijven om een alternatief voor de blockchain-technologie te ontwikkelen.
Bank of England en RSCoin
Ook centrale banken tonen hun interesse in de blockchain en bitcoin. Uit een recent nieuwsbericht van MIT Technology Review blijkt dat de Bank of England, de centrale bank in de UK, twee onderzoekers van de University College London de opdracht heeft gegeven om een bitcoin-achtige munt te ontwerpen. Sarah Meiklejohn en George Danezis zijn op het verzoek ingegaan en hebben de RSCoin ontworpen.
De RSCoin en het achterliggende systeem moeten transacties sneller, goedkoper en efficiënter maken. Een belangrijk verschil met de bitcoin is dat het ‘grootboek’ van de RSCoin in beheer komt bij de centrale bank, in plaats van de decentrale blockchain van zijn private voorganger. Mocht RSCoin breed worden ingevoerd dan zou dit de centrale bank ook in staat stellen om de geldhoeveelheid veel directer te reguleren dan nu mogelijk is. Het systeem wordt momenteel getest en de onderzoekers bekijken in samenspraak met de Bank of England hoe de RSCoin praktisch in gebruik genomen kan worden.
Banken overbodig
In een speech schetste Ben Broadbent, de plaatsvervangend president van de Bank of England, onlangs een toekomstscenario waarin het gebruik van de ‘centrale bank-valuta’ commerciële banken zo goed als overbodig zou maken. Consumenten zouden dan bankrekeningen kunnen openen bij de centrale bank. En dat komt volgens hem de veiligheid van de financiële sector ook ten goede, aangezien bijvoorbeeld deposito’s niet langer gedekt hoeven te worden met ‘risicovolle leningen’. Volgens Broadbent zal een dergelijk scenario echter niet snel werkelijkheid worden, vanwege de gigantische economische schade die het verdwijnen van commerciële banken met zich mee zal brengen voor bedrijven en consumenten.