Stijging huizenprijzen versnelt in 2016 en 2017

19 mei 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Volgens het meest recente Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank zal in 2016 en 2017 de groei van de Nederlandse koopwoningmarkt verder doorzetten. Hoewel de groei in het aantal verkopen naar verwachting daalt, versnelt de stijging van de huizenprijzen, tot wel 7% groei in 2017. Toch blijft de betaalbaarheid van koopwoningen goed, volgens de bank.

De markt voor koopwoningen is afhankelijk van een groot aantal factoren. Zaken die van invloed zijn op de marktontwikkeling zijn onder meer de rentestand en de arbeidsmarkt, maar ook het vertrouwen van consumenten in de markt. Volgens het laatste Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank bieden al deze factoren momenteel een positief klimaat voor de woningmarkt. De bank voorspelt om die reden verdere groei van de markt in 2016 en 2017.

Pieter van Dalen, woningmarkteconoom bij de Rabobank, licht toe: “Door de stijgende koopkracht, de groeiende werkgelegenheid en het steeds hogere vertrouwen neemt de vraag naar koopwoningen toe. Daarbij komen steeds meer huizenbezitters boven water, blijft de rente in 2016 en 2017 naar verwachting laag en zijn de Nibud-normen dit jaar soepeler dan in 2015. Daarom verwachten wij een verdere toename van de woningverkopen en een steeds krappere markt. De relatief lage productie van nieuwbouwwoningen speelt daarbij ook een rol.”

Aan de hand van deze factoren voorspelt hij dat de stijging van de huizenprijzen zal versnellen in 2016 en 2017. Dit jaar verwacht hij een groei van tussen de 3,5% en 5,5%, en voor 2017 wordt een groei van 5% tot 7% voorspeld. Ondanks het stijgen van de woningprijzen, blijft de betaalbaarheid van Nederlandse koopwoningen goed, stellen de economen. Hoewel deze afneemt, blijven woningen in historisch perspectief ook voor starters goed betaalbaar. Daarnaast hebben de stijgende prijzen een positieve invloed op het aantal huizen dat onder water staat – waarbij de hypotheekwaarde hoger is dan de waarde van de woning.

Tussen verschillende regio’s in het land bestaan echter grote verschillen. Door de populariteit van woningen in het Noorden van de Randstad stijgen daar de prijzen van woningen het hardst. “De verschillen binnen Nederland zijn erg groot. Vooral Amsterdam en Utrecht zijn momenteel zo populair, dat de betaalbaarheid daar flink is verslechterd. In mindere mate geldt dat ook voor steden in het zuiden van de Randstad en daarbuiten. We zien dat huizenkopers daarom uitwijken naar de omliggende regio’s. Op die manier sijpelt de groei van de woningmarkt langzaam maar zeker door in heel Nederland”, concludeert Van Dalen.