Banken in het Duitse grensgebied met Nederland zijn in hoog tempo de beveiliging van hun geldautomaten aan het verbeteren. Onder meer de zogenaamde ‘Audi-bende’ uit Nederland pleegt een aanhoudende golf van plofkraken en zorgt voor miljoenen euro’s schade.
De afgelopen jaren neemt het aantal plofkraken in Nederland af. Bij een plofkraak wordt door middel van een explosief gas de geldautomaat opgeblazen, zodat de krakers bij de geldcassettes kunnen. Terwijl volgens data van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in Nederland het aantal plofkraken is teruggelopen van bijna 130 in 2013 naar 56 stuks in 2015, steeg in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen (de Duitse grensregio met Nederland) het aantal plofkraken van 7 naar 92 in datzelfde tijdsbestek. In de eerste zeven maanden van 2016 zijn er zelfs al 115 kraken geregistreerd in dit gebied – dat circa 11.000 geldautomaten telt.
“Dit is hét grote veiligheidsprobleem van dit moment”, zegt bankenkoepel Rheinische Sparkassen- und Giroverband in een reactie op de cijfers. Zelf werden de banken die tot het Verband behoren al tientallen keren het slachtoffer van plofkraken. Extra beveiligingsmaatregelen worden met spoed doorgevoerd om de aanhoudende golf tegen te gaan, waaronder het 's avonds sluiten van foyers waar geldautomaten staan, minder geld in geldautomaten en het plaatsen van inktpatronen in geldcassettes zodat het briefgeld onbruikbaar wordt bij een kraak met explosieven. Soortgelijke maatregelen worden ook genomen door Bankenverband Noordrijn-Westfalen, een andere koepelorganisatie in de regio.
De Duitse politie vermoedt dat ongeveer twee derde van de plofkraken in het gebied wordt gepleegd door daders uit Nederland. In totaal gaat het om zo’n 150 tot 200 verdachten, die in losse, wisselende groepen actief zijn. In Duitsland staan zij ook wel bekend als de Audi-bende, vernoemd naar de snelle auto’s waarmee zij Duitsland in rijden, een pinautomaat kraken, en weer terug vluchten. “Ze zijn snel en tijdens het vluchten nietsontziend”, vertelt politiechef Thomas Jungbluth van Noordrijn-Westfalen. “We kunnen ook niet van tevoren voorspellen waar en wanneer ze toeslaan.” Tot nu toe zijn zestien arrestaties gemaakt, waaronder twaalf Nederlanders. De Nederlandse politie werkt nauw samen met haar Duitse collega’s in de verschillende lopende onderzoeken.
Plofkraken in Nederland
Hoewel het aantal plofkraken in Nederland een daling laat zien tussen 2013 en 2015 zijn de 56 plofkraken in 2015 wel meer dan de 44 die in 2014 werden geregistreerd. De extra veiligheidsmaatregelen die banken in Nederland hebben genomen de afgelopen jaren lijken hun werk te doen, maar of het aantal kraken in Nederland ook in 2016 laag is gebleven zal binnenkort blijken als de NVB de meest recente cijfers publiceert.