Een op de zeven Nederlanders zet zelf geld opzij voor zijn of haar oude dag. Maar in een behoorlijk aantal gevallen is dit niet per se nodig, blijkt uit de meest recente editie van de ING Financieel Fit Barometer. Gemiddeld denken Nederlanders 68% van hun huidige inkomen te krijgen als netto pensioeninkomen, maar volgens onderzoek is dit 84%.
Voor een mooie oude dag, geloven Nederlanders dat zij gemiddeld 75% van hun huidige netto-inkomen nodig hebben. Om hierin te voorzien geeft één op de zeven respondenten (14%) in de Financieel Fit Barometer van ING aan zelf geld opzij te zetten voor zijn of haar pensioen. Gemiddeld gaat het om bijna €1.900 per jaar.
Desondanks gelooft een groot deel van de Nederlanders de 75% niet te halen. Gemiddeld verwachten Nederlanders 68% van hun huidige inkomen te ontvangen als netto pensioeninkomen. Maar uit het onderzoek van ING blijkt dat zij meer zullen krijgen dan dat – namelijk 84% van het huidige inkomen. Volgens ING zorgt deze valse verwachting ervoor dat er Nederlanders zijn die geld overhouden op hun oude dag, terwijl ze op eerdere momenten mogelijk dat geld beter hadden kunnen gebruiken.
Bovendien is er volgens ING een grote groep huishoudens die meer kunnen besteden na hun pensionering, dan daarvoor. “Naast de AOW (‘eerste pijler’) en pensioen opgebouwd via de werkgever (’tweede pijler’), hebben veel Nederlanders bovendien ook andere bronnen waar ze uit kunnen putten na het bereiken van de pensioenleeftijd”, aldus de bank. “Wanneer spaargeld en een eventuele eigen woning worden meegerekend, kan de helft van de huishoudens na hun pensionering méér besteden dan nu.” Ook is er een groep Nederlanders die een minder goed pensioen kan verwachten. “Met name alleenstaande, hurende zelfstandigen en eerste generatie allochtonen zijn kwetsbaar.”