Per 1 november heeft Rabobank een nieuwe tak gelanceerd, genaamd Rabo Real Estate Finance (Rabo REF). De lancering van de vastgoedorganisatie is onderdeel van de vastgoedstrategie van de grootbank. Een groot deel van de vastgoedleningen binnen Rabo REF is overgenomen van Rabo-dochter FGH Bank, die desondanks als vastgoedfinancier actief blijft onder eigen naam en bankvergunning.
De FGH Bank is onderdeel van de Rabo Vastgoedgroep en een volledige dochtermaatschappij van de Rabobank Groep. De bank is al jaren onder eigen bankvergunning actief op het gebied van vastgoedfinanciering. In lijn met de strategie van Rabobank werden de afgelopen jaren alle dochters en bedrijfsonderdelen die niet de naam Rabo dragen of niet binnen de kernstrategie passen afgestoten of geïntegreerd. Voor FGH Bank werd in januari 2015 het nieuws bekend gemaakt dat de vastgoedfinancier zou worden geïntegreerd binnen de nieuwe vastgoedorganisatie binnen de Rabobank: Rabo Real Estate Finance (Rabo REF).
Begin deze maand ging de nieuwe vastgoedtak van start, maar in tegenstelling tot eerdere berichtgeving is FGH Bank niet in zijn geheel geïntegreerd binnen Rabo REF. Een groot deel van de vastgoedleningen van FGH Bank zijn overgegaan naar Rabo REF, maar niet alles. De vastgoedfinancier houdt een portefeuille over van enkele miljarden euro’s en blijft actief onder eigen merk en bankvergunning. De bank houdt een personeelsbestand van circa 120 bankiers om de portefeuille te beheren, maar er zullen geen nieuwe klanten meer bij komen. De lopende contracten worden uitgediend.
De reden voor het aanhouden van een aparte bank is het feit dat niet alle vastgoedleningen van FGH Bank binnen de visie en strategie van de nieuwe vastgoedorganisatie passen. De leningen die niet passen, blijven in beheer bij FGH. De bank zal langzaam aan steeds minder klanten overhouden, en zo uiteindelijk ophouden te bestaan, vertellen de bestuurders. Wanneer het doek uiteindelijk valt is nog niet te zeggen.