ING: Prijzen in supermarkt steeds vaker vergeleken

15 mei 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Consumenten vergelijken de prijzen in de supermarkt steeds vaker. Zo blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau op basis van de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 57.000 respondenten per dag. Ruim vier op de tien vergelijkt de prijzen nu vaker dan een jaar geleden. Ze zien de prijzen in de schappen minder hard oplopen dan drie maanden geleden. Pas in de herfst van 2013 zal de inflatie weer onder de 2% komen.

Prijs voert de boventoon bij de boodschappen
Consumenten maken voortdurend een afweging tussen prijs en kwaliteit. Bij de boodschappen in het algemeen is het voor de meerderheid van de consumenten vooral de prijs. Dat geldt voor zes op de tien respondenten (62%) op de ING Vraag van Vandaag. Bij ruim een derde (36%) voert kwaliteit de boventoon tijdens het vullen van de boodschappentas. Juist nu de koopkracht al geruime tijd onder druk staat is het voor consumenten extra belangrijk om scherp op de prijs letten bij het doen van hun boodschappen. 

Vaker vergelijken in de supermarkt
Consumenten vergelijken de prijzen ook vaker in de supermarkt. Ruim vier op de tien respondenten (43%) geeft aan nu vaker op de supermarktprijzen te letten dan een jaar geleden. Slechts 4% let minder op de prijzen. Eind vorig jaar liepen de prijzen van voedingsmiddelen nog flink op. Aan die forse stijging lijkt een eind gekomen. Dat merken consumenten bij het doen van de (dagelijkse) boodschappen. De groep consumenten die aangeeft de prijzen in het boodschappenmandje te zien stijgen is dan ook kleiner dan drie maanden geleden. Twee derde (65%) heeft de boodschappen duurder zien worden. Hoewel nog steeds een ruime meerderheid, is dat 6% minder dan drie maanden geleden.

Inflatie nog lang niet onder de 2%
De recente daling van de inflatie (van 2,9% naar 2,6%) is onder meer te danken aan de ontwikkeling van de voedsel- en benzineprijzen. De komende paar maanden zal dit drukkende effect van de lagere benzineprijzen op de inflatie afzwakken, omdat vorig jaar na een piek in april de benzineprijzen ook flink daalden. Zo zal de inflatie de komende maanden nog ruim boven de 2% blijven. 

Flink hogere huren
Belangrijk voor de inflatie zijn de energietarieven en de huren. Die worden ieder jaar per 1 juli aangepast. Hoewel de grote energiemaatschappijen de consument tariefdalingen in het vooruitzicht gesteld hebben, worden die goeddeels weer teniet gedaan door hogere energiebelastingen. De huren gaan dit jaar veel harder omhoog dan vorig jaar. De gemiddelde huurstijging kan naar onze verwachting op meer dan 4,5% uitkomen (tegen 2,8% vorig jaar) en dat werkt juist verhogend voor de inflatie. Al met al verwachten we dat de inflatie pas richting het einde van het jaar echt veel verder gaat dalen en dan ook onder de 2% uitkomt. Voor heel 2013 verwacht het ING Economisch Bureau een inflatie van gemiddeld 2,5%.