Veel verdachte transacties bij Cypriotische banken

22 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Banken in Cyprus staan met hun rug tegen de muur als het om het achterhalen van witwaspraktijken van klanten gaat. Veelal weten banken niet wat er speelt bij hun klanten om witwassen te kunnen voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Europese Unie in samenwerking met accountants- en adviesorganisatie Deloitte

Het onderzoek laat zien dat banken de risico’s die spelen bij hun cliënten niet beseffen, maar ook nauwelijks stappen ondernemen om aan informatie te komen. Bij zes Cyprische banken werd grondig onderzocht hoe de vork in de steel zit. Opvallend genoeg werd bij één van de banken maar liefst 60% van de clientèle als enorm risicovol gezien volgens de beoordelaars.

Verdachte transacties
Deloitte identificeerde alleen al in 2012 29 verdachte transacties die konden duiden op witwastaferelen. En dat terwijl de banken in Cyprus zelf maar liefst 4 onderzoeken hadden gestart tussen 2008 en 2012 en toen ‘slechts’ een paar transacties meldden.

Bewijsmateriaal gewist
Uit een recente analyse van consultancybedrijf Alvarez & Marsal kwam al naar voren dat Cypriotische topbankiers mogelijk meewerken aan dergelijke witwaspraktijken. Zo zouden twee ex-topmannen van de Bank of Cyprus bewijsmateriaal van fraude hebben gewist. In de afgelopen jaren zijn Cypriotische topbankiers vaker beschuldigd van fraude. Begin dit jaar meldde diverse media, waaronder BBC, dat er bij diverse banken en financiële instellingen uit Cyprus gegevens uit de periode 2007-2010 zouden zijn verdwenen.

Witwassen in India
Het witwassen van zwart geld komt vanzelfsprekend niet alleen in Cyprus voor. In India liep recent ook een onderzoek naar een grote witwaszaak bij private banken. Ook hier voerde adviesbureau Deloitte onderzoek uit naar de omvang van de problematiek.