Friesland Bank personeel in protest tegen demotie

12 juni 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Een paar honderd actievoerders, werknemers van Friesland Bank hebben op donderdagmiddag 11 juni samen met de vakbonden een protestactie gehouden in Leeuwarden. Ze zijn het niet eens met de manier waarop Friesland Bank, die begin april door Rabobank is overgenomen, de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) uitlegt. De medewerkers van Friesland bank worden volgens de actievoerders benadeeld bij de reorganisatie van bestaande banen en bij de ontslagprocedure. Er zou sprake zijn van demotie en te korte opzegtermijnen.

Overname

In april 2012 werd bekend dat Rabobank Friesland overnam. Dit betekende dat Friesland Bank werknemers, locaties en activiteiten geïntegreerd werden bij het Rabobank netwerk van lokale banken. Nauwe samenwerking werd beloofd met de medewerkers van Friesland Bank, die in deze overgangsperiode zeker zouden zijn van hun baan. Er blijken nu wat haken en ogen te kleven aan de manier waarop de reorganisatie wordt uitgevoerd.

Demotie

De bij de protestactie aanwezige vakbonden CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten en De unie protesteerden allereerst tegen de demoties die plaatsvinden. Demoties betekenen dat werknemers door de reorganisatie in een lagere functie terechtkomen en daar o.a. financieel op achteruitgaan. Voor sommige functiegroepen zou bijna 95% van de Friesland Bank medewerkers een lagere inschaling krijgen voor soortgelijke functies. Dit betekent voor veel medewerkers niet alleen een enorme kostenpost, maar de werknemers vrezen ook dat bij mogelijke toekomstige Rabobank reorganisaties zij als eerste eruitgewerkt worden. Veel medewerkers hadden absoluut niet op een demotie gerekend, zeker ook omdat hun functie op papier vrijwel hetzelfde zou zijn.

Te korte opzegtermijn

Verder menen de bonden dat Friesland Bank de CAO die geldt voor de bankensector, de ‘CAO Algemene banken’, niet naleven met betrekking tot de opzegtermijnen bij ontslagen tijdens de reorganisatie. Volgens de bonden geldt er een langere opzegtermijn bij reorganisatie trajecten, en Friesland Bank houdt nu veel kortere termijnen aan. Hierdoor komen werknemers in de problemen, aangezien sommige van hen niet meteen een WW uitkering kunnen ontvangen. Zij hebben te maken met een fictieve opzegtermijn waardoor ze mogelijk meerdere maanden geen inkomsten krijgen. Volgens het FNV zou dit risico absoluut niet bij deze werknemers mogen liggen.

Demotie geen populaire maatregel

Dat demotie vaker een impopulaire maatregel is, bleek ook bij ICT adviesbureau Capgemini. Werknemers werd gevraagd om vrijwillig salarisvermindering te accepteren. Daarop stelde circa 150 Capgemini werknemers CEO Jeroen Versteeg een ultimatum middels een brandbrief met daarin de eis het verzoek onmiddellijk ongedaan te maken.