De financiële kennis en vaardigheden van leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs zijn nog onvoldoende. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nibud in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken. Dit terwijl het leren omgaan met geld steeds belangrijker wordt voor jongeren.
Belang van financiële educatie is groot
Jongeren krijgen steeds meer financiële verantwoordelijkheid. Lenen begint vaak al vroeg, schulden vormen voor jongeren een toenemend probleem. Daarin moeten ze begeleid worden, aldus de NVB. In de eerste plaats thuis, maar ook op school kan financiële educatie kinderen ondersteunen. En financiële educatie te voor verbetering vatbaar. Uit onderzoek van ING blijkt dat bijna de helft (47%) van de mensen nooit financiële educatie heeft gekregen.
Onvoldoende financiële kennis en vaardigheden
In het onderzoek moesten kinderen 25 vragen beantwoorden over het omgaan met geld. Met name in vragen over financiële kennis en verantwoord besteden werden veel fouten gemaakt. Dat is zorgelijk omdat kinderen op die leeftijd steeds meer financiële verantwoordelijkheid krijgen. Het gaat niet alleen om kennis maar met name om vaardigheden die gezond financieel gedrag ondersteunen.
Volgens NVB-voorzitter Chris Buijink laat het Nibud onderzoek zien dat financiële educatie geen overbodige luxe is: ‘Ik ben daarom blij dat honderden bankmedewerkers tijdens de Week van het geld in maart weer een financiële gastles gaan verzorgen.’
Financiële educatie is een speerpunt van banken
De bankensector is sinds de oprichting in 2006 partner in het publiek-private platform Wijzer in Geldzaken. Banken verzorgen al enkele jaren financiële gastlessen tijdens de Week van het geld. Afgelopen jaar werden in 3500 gastlessen ongeveer 110.000 kinderen in het basisonderwijs bereikt. Aan de hand van verschillende onderwerpen rondom het thema geld (zoals sparen, zakgeld en lenen) worden kinderen financieel bewuster gemaakt. De financiële educatie is ook terug te vinden in steeds meer producten en diensten van banken. Zo heeft een aantal banken het afgelopen jaar een online game ontwikkeld om op een speelse manier kinderen te leren omgaan met geld.
Gerelateerde berichten
Jongeren krijgen financieel lespakket van NVB
Educatieve Rabobank app kidsgeldwijs een succes
ANM AMRO wint award met educatieve jongeren game
ING iPad fame game leert jongeren omgaan met geld
NIBC medewerkers leren kinderen omgaan met geld
Financiele educatie al jaren speerpunt banken