Week van het geld gestart: ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’

Het is weer de Week van het geld: de periode waarin kinderen en jongeren op scholen door het hele land leren omgaan met geld. Geheel in lijn met de traditie lanceerden bankbestuurders en vertegenwoordigers van de politie nieuw lesmateriaal om de financiële educatie nog verder vorm te geven. Verstandig omgaan met geld, geldezels en online fraude worden daarbij extra uitgelicht.
In negen gastlessen worden de jongeren bekend gemaakt met het belang van verantwoord omgaan met hun geld. Onderzoek toont namelijk aan dat jongeren vaker slachtoffer zijn van online fraude, maar zelf als geldezel ook vaak onderdeel uitmaken van dit probleem.
Criminelen werven geldezels via internet, social media of zelfs op het schoolplein door hen een flinke vergoeding te betalen of te bedreigen. De jongeren geven daarom toegang tot hun (nieuwe) bankrekening en criminelen sluizen zo illegaal verkregen geld door.
Zodra de bank merkt dat iemand als geldezel is ingezet, moet deze het (vaak alweer verdwenen) geld terugbetalen. Met meestal een schuld tot gevolg. Daarnaast hangt de jongere een straf boven het hoofd wegens fraude. Waar criminele opdrachtgevers vaak buiten beeld blijven, is de pakkans voor geldezels juist nagenoeg honderd procent.
NVB-voorzitter én één van de lesgevers Medy van der Laan benadrukt dat geldezels een belangrijke schakel in de keten van online fraude zijn.
“Het is belangrijk dat we met jongeren het gesprek blijven aangaan over geldezels en samen met bijvoorbeeld de politie waarschuwen voor dit soort ronselpraktijken”, legt ze uit. “Als we kunnen voorkomen dat jongeren zich laten gebruiken als geldezel, dan voorkomen we veel persoonlijke ellende én zetten we een grote stap in het bestrijden van online fraude.”