De rente op een hypotheek is al een tijdje ongekend laag. Dat is goed nieuws voor iedereen die een nieuwe hypotheek wil afsluiten. Maar wist je dat je ook met je bestaande hypotheek kunt profiteren van de lage hypotheekrente? Bij veel banken kun je nu terecht om tussentijds de rente te verlagen. MoneYou - een van die aanbieders - zet in dit artikel de mogelijkheden op een rij.
Als je niet wilt wachten tot je huidige rentevastperiode afloopt, dan biedt MoneYou twee mogelijkheden om tussentijds je rente te verlagen. Dat zijn rente afkoop en rentemiddeling. Voor het wijzigen van de rente voordat je huidige rentevastperiode afloopt, betaal je altijd een boete. Die boete kun je in één keer betalen. Dat heet rente afkoop. Als je gebruik maakt van rentemiddeling, dan wordt de boete verdeeld over de termijnen in je nieuwe rentevastperiode. Je nieuwe rente is hierdoor altijd hoger dan bij rente afkoop.
Waarom betaal je een boete?
Toen je je hypotheek afsloot, heb je met je bank een rentepercentage voor een bepaalde tijd afgesproken. Dus als je nu kiest voor een lagere rente voor de resterende rentevastperiode, dan loopt je geldverstrekker rente mis. Dat is namelijk het verschil tussen de afgesproken rente en je nieuwe - lagere - rente. De boeterente is een vergoeding voor de door de bank gemiste rente-inkomsten.
Verschil tussen rentemiddeling en rente afkoop
- Als je kiest voor rentemiddeling bij MoneYou , dan krijg je een nieuwe rentevastperiode met een nieuw rentepercentage. Dit rentepercentage is opgebouwd uit de boeteopslag, een vaste rentemiddelingsopslag van 0,20% en de rente die hoort bij je nieuwe rentevastperiode;
- Als je kiest voor rente afkoop bij MoneYou, dan krijg je ook een nieuwe rentevastperiode met een nieuw rentepercentage. In tegenstelling tot bij rentemiddeling betaal je bij rente afkoop het boetebedrag in één keer. Dat maakt rente afkoop goedkoper dan rentemiddeling. Natuurlijk moet je wel de financiële hebben om die boete in één keer te voldoen. De boete bij rente afkoop is overigens wel fiscaal aftrekbaar.
Wat levert het je op?
De voordelen van rentemiddeling of rente afkoop:
- Je profiteert meteen van een lager rentepercentage;
- Je betaalt meestal een lager maandbedrag;
- Je hebt voor een langere tijd zekerheid over je maandlasten;
Rentemiddeling of rente afkoop, wat past bij je?
Het hangt van je persoonlijke financiële situatie af of rentemiddeling of rente afkoop het beste bij je past. Waar moet je op letten om de goede keuze te maken?
- De afhandelingskosten voor rentemiddeling zijn ook € 250,- als je voor meerdere leningdelen voor rentemiddeling kiest. Bij rente afkoop betaal je geen afhandelingskosten;
- De totale kosten die je tijdens je nieuwe rentevastperiode betaalt, zijn bij rentemiddeling altijd hoger dan bij rente afkoop. Bij rentemiddeling betaal je namelijk een vaste rentemiddelingsopslag van 0,20%;
- Bij rentemiddeling betaal je de boete terug als opslag in de rente. Je nieuwe rentepercentage is daardoor hoger dan wanneer je kiest voor rente afkoop.
Je maakt natuurlijk zelf de afweging of rente afkoop of rentemiddeling op dit moment interessant voor je is. Een handige optie kan ook zijn om te wachten tot je rentevastperiode afloopt. Dan kun je helemaal gratis nieuwe rente kiezen op basis van de dan geldende rentetarieven. De enige onzekere factor daarbij is dat de rente op een later moment alsnog verder kan dalen. Maar stijgen kan natuurlijk ook.