FinTech bedrijven komen de laatste jaren vaak in het nieuws, maar nog niet eerder zoals nu. De Britse FinTech Tandem koopt het eveneens Britse Harrods Bank. Normaal gesproken zijn FinTech bedrijven in het nieuws vanwege vernieuwende producten of als overnamekandidaat. Dit keer is het andersom.
Tandem Bank werd in 2013 gestart in Engeland, door Ricky Knox en Michael Kent. Het FinTech bedrijf werd opgericht in samenwerking met een groep - ongetwijfeld vermogende - klanten, die ‘co-founders’ genoemd werden. Deelname was alleen mogelijk op uitnodiging. ‘Co-founders’ kregen 5% van de aandelen van het bedrijf in ruil voor bijdrage aan de groei van Tandem. In april 2016 werd deze constructie openbaar gemaakt en begon Tandem te werken aan klantenbinding. Extra kapitaal werd opgehaald via een crowdfund actie. Dit leverde omgerekend $ 1,4 miljoen op.
Tandem bewandelt het pad dat veel neobanken gebruiken. Dienstverlening via internet en mobiel in combinatie met een klantcontactcentrum. Nu komt echter naar buiten dat Tandem de conventionele bank Harrods Bank volledig wil overnemen. Door de overname krijgt Tandem de beschikking over circa $ 100 miljoen aan nieuw kapitaal, waarmee het zijn app en creditcard verder wil ontwikkelen. Harrods Bank bestaat sinds 1893 en komt voort uit het gelijknamige Londense warenhuis. De bank is gespecialiseerd in private banking. Op dit moment ligt het bod ter goedkeuring bij de Britse toezichthouders en onthouden beide partijen zich van commentaar.
Vlucht naar voren
Vanuit de sector komen echter geluiden dat de poging van Tandem om Harrods te kopen gezien moet worden als een vlucht naar voren. In maart verloor Tandem namelijk zijn banklicentie. Door de overname van Harrods krijgt Tandem weer de beschikking over een banklicentie en kan het bovendien extra producten aanbieden die nog niet in het portfolio zaten. Opmerkelijk is wel dat Tandem een verlieslatende bank koopt, Harrods boekte in 2016 een negatief resultaat van ongeveer $ 11 miljoen.
Waar veel banken duidelijk zichtbaar zijn in het straatbeeld met mooie kantoren op vaak mooie locaties, zitten FinTech bedrijven vaak op minder zichtbare locaties. Veel FinTech's zien hun klanten nooit in persoon en handelen alles digitaal af. Door de overname van Harrods Bank krijgt Tandem - naast kapitaal,nieuwe diensten en een banklicentie - de beschikking over een fysiek pand waarin het de klanten die het bedient kan ontvangen.