‘Zorg voor een voorraad contant geld in huis’
Huishoudens doen er goed aan om een noodvoorraad contant geld in huis te hebben. Door toenemende geopolitieke spanningen, waaronder de dreiging van cyberaanvallen, kan het betalingsverkeer onverwacht verstoord raken. Contant geld kan in dat geval een belangrijke uitkomst bieden.
Op dit moment raden De Nederlandsche Bank en het Nibud aan om minimaal 50 euro in kleine coupures apart te houden voor noodgevallen.
“Hoeveel contant geld precies handig is en in welke coupures, dat werkt het MOB nog uit”, aldus een woordvoerder van de NVB tegenover het ANP. “Mogelijk adviseren ze ook aanvullende maatregelen, zoals een extra bankrekening of creditcard.”
Begin 2025 overlegt de NVB met het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) om tot een gezamenlijke aanbeveling te komen hoeveel contant geld mensen het beste kunnen bewaren. Het MOB, waarin onder meer DNB en de Consumentenbond vertegenwoordigd zijn, richt zich op het waarborgen van een toegankelijk en betrouwbaar betalingsverkeer.
Dreiging cyberaanvallen reëel, maar geen paniek nodig
Hoewel er geen directe dreiging is, wijst de NVB in navolging van de minister op de toegenomen kans op cyberaanvallen die het betalingsverkeer kunnen verstoren. De situatie in Oekraïne wordt hierbij vaak als voorbeeld genoemd.
Vorig jaar veroorzaakte een aanval op een telecombedrijf bijvoorbeeld storingen bij pinautomaten en betaalautomaten. “Wij zijn goed voorbereid, maar het blijft verstandig dat mensen iets achter de hand hebben”, zegt de NVB. De vereniging zegt daarbij “het betalingsverkeer zo goed mogelijk veilig en toegankelijk te houden”.
De keerzijde volgens verzekeraars
Waar banken het belang van contant geld benadrukken, waarschuwen verzekeraars juist voor de risico’s van grote hoeveelheden cash in huis. Contant geld is vaak slechts beperkt verzekerd via de inboedelpolis, meestal tot een bedrag van 250 tot 500 euro.
“Bij een inbraak leidt dit vaak tot teleurstellingen”, waarschuwt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Het is daarom belangrijk om goed naar de polisvoorwaarden te kijken.
Jongeren en contant geld
Uit recent onderzoek van DNB blijkt dat jongeren contant geld nog regelmatig gebruiken: zo’n 25% van hun betalingen wordt in cash voldaan. Volgens DNB blijft een contante noodvoorraad onmisbaar voor situaties waarin elektronisch betalen niet mogelijk is, zoals tanken, boodschappen doen of buiten de deur eten.