Nederlandse topvrouw stapt op bij Europese SRB

24 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

Joanne Kellermann heeft aangegeven te stoppen als topvrouw bij de Single Resolution Board (SRB), belast met het in goede banen leiden van faillissementen bij Europese banken. Deze aankondiging komt als een verrassing, omdat de termijn van Kellermann nog duurt tot 2020.

De Single Resolution Board (SRB) werd in het leven geroepen voor het vinden van oplossingen voor banken die dreigen om te vallen of daadwerkelijk omgevallen zijn. De SRB is één van de drie pijlers van de Europese bankenunie. Deze bankenunie is opgericht vanuit de Europese Unie, met als doel verbeterd toezicht op Europese banken.

Vóór haar functie bij de SRB was Kellermann lid van de hoofddirectie van De Nederlandsche Bank (DNB), als eerste vrouw. Die post verliet zij voor de SRB. Kellermann is sinds 1 januari 2015 - het moment van oprichting - uitvoerend bestuurder bij de Single Resolution Board (SRB). Enkele maanden na haar indiensttreding bij de SRB vertelde zij in een interview met Banken.nl over haar werkzaamheden en uitdagingen aldaar.

De afgelopen jaren heeft ze niet stil hoeven zitten, want in juni nog moest de SRB in actie komen toen de Spaanse bank Banco Popular omviel. De grote Spaanse bank Santander nam alle assets - inclusief alle schulden - over voor het symbolische bedrag van een euro. Het redden van slecht presterende banken is een heet hangijzer binnen de EU. Volksvertegenwoordigers in het Europarlement zijn het verre van eens over oprichting van een fonds om banken te redden. Met name vertegenwoordigers uit noordelijke landen vrezen dat er weer belastinggeld gebruikt moet worden voor de redding van (met name Zuid-Europese) banken.

Professioneel en privé

Kellermann geeft aan dat de discussie over het redden van banken geen reden is om weg te gaan bij de SRB. In een gesprek met het Financieele Dagblad omschrijft Kellermann haar werk bij de SRB als ‘ontzettend leuk en interessant, maar ook specialistisch en technisch’. Ze geeft aan liever ‘breder werkzaam te zijn’. Ook haar privésituatie speelt een rol. Haar werk in Brussel en haar gezin in Nederland trekt een zware wissel op haar leven. Kellermann wil daarom weer in Nederland aan de slag.