De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft al haar bestaande beleidsregels, leidraden en interpretaties alvast in lijn gebracht met de nieuwe MiFID II richtlijn. Deze Europese richtlijn voor financiële instellingen wordt op 3 januari 2018 van kracht.
De invoering van MiFID II is een nieuwe mijlpaal op het gebied van regulering en bescherming van consumenten, waaraan alle Europese financiële instellingen moeten voldoen. Hierbij draait het vooral om het efficiënter en transparanter maken van de Europese financiële markten en het vergroten van de bescherming van beleggers. Beleggingsadviseurs moeten daarbij voldoen aan nieuwe criteria voor vakbekwaamheid. Voor bedrijven betekent MiFID II veel voorbereidingstijd, maar datzelfde geldt natuurlijk ook voor toezichthouders, in Nederland is dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
De AFM kan onder MiFID II een grote hoeveelheid transactierapporten tegemoet zien, waarin onder andere alle communicatie tussen belegger en beleggingsadviseur opgeslagen zit. Door bestudering van deze nieuwe gegevens kan vaak eerder marktmisbruik en ander twijfelachtig handelsgedrag ontdekt worden, waarna de instelling hierop aangesproken kan worden. Dat klinkt op zichzelf mooi, maar het vergt ook een toename van de werklast voor de toezichthouder. Er wordt links en rechts zelfs gesproken over de ‘datadump van de eeuw’.
De AFM heeft al een uitgebreid online overzicht beschikbaar met bestaande beleidsregels, leidraden, richtsnoeren en wat dies meer zij. Een belangrijk deel daarvan zal komen te vervallen, ten faveure van nieuwe regels die zijn toegespitst op MiFID II. Vanaf 3 januari 2018 is op de website van de financiële waakhond een actueel overzicht te vinden van de leidraden en ook welke leidraden zijn vervallen of zijn aangepast door de MiFID II-wetgeving. De AFM benadrukt dat de wijzigingen en intrekkingen van beleidsregels, leidraden en interpretaties geen nieuwe beleidslijn van de AFM betekenen.