AFM een van de besten van de Europese klas in toezicht op hypotheekachterstanden

30 januari 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan gezien worden als voorbeeld voor andere financiële toezichthouders in Europa op het gebied van betalingsachterstanden bij hypotheken. Zo oordeelt de European Banking Authority (EBA) in een peer review. Nederland scoort over de hele breedte ‘fully compliant’.

Aanleiding voor het onderzoek waren de snel gestegen rentes, die er mogelijk toe kunnen leiden dat meer mensen hun hypotheekaflossingen niet meer kunnen betalen. In totaal nam de Europese autoriteit voor de bankensector de toezichthouders van zeven landen onder de loep.

In het vergelijkend onderzoek naar de implementatie van de Europese Hypothekenrichtlijn over betalingsachterstanden concludeert de EBA dat het algehele toezicht in Europa voldoende effectief is. Ook hebben de bevoegde autoriteiten hun toezicht aangepast aan het veranderende economische klimaat.

AFM een van de besten van de Europese klas in toezicht op hypotheekachterstanden

Wel blijkt de effectiviteit tussen de onderzochte landen te verschillen. Daarbij kwamen de autoriteiten die zijn toegespitst op gedragstoezicht – waaronder onze eigen AFM – uit de bus als bijzonder effectief in het toezicht en goed voorbereid op de risico’s rond het huidige renteklimaat. Autoriteiten met zowel prudentieel als gedragstoezicht hebben volgens de EBA een beperktere focus op consumentenbescherming.

Fully compliant

De AFM scoort goed op alle onderzochte onderdelen en is daarmee ‘fully compliant’. De Nederlandse toezichthouder wordt geprezen om de samenwerking binnen de AFM en met andere bevoegde autoriteiten.

Ook wordt Nederland beschouwd als een goed voorbeeld voor andere landen op het gebied van het ontwikkelen van richtlijnen voor hypotheekaanbieders en het delen van adviezen voor effectieve communicatie vanuit het perspectief van consumentengedrag.

Het Nederlandse team dat toezicht houdt brengt instructieve brieven over naleving uit en voert verschillende projecten en onderzoeken uit om waardevolle input te leveren voor het toezicht op de behandeling van kredietnemers met betalingsachterstanden door kredietverstrekkers.

Bovendien heeft Nederland een breed scala aan maatregelen die ervoor zorgen dat het personeel over de vereiste vaardigheden en kennis beschikt om efficiënt toezicht te kunnen houden. Een voorbeeld hiervan is de Supervision Academy, die door de Peer Review Committee als een best practice wordt beschouwd.

Maar ook de besten van de klas doen niet alles perfect. De AFM krijgt ook wat verbeterpunten mee. Zo kan de toezichthouder nog stappen zetten in het vastleggen en formaliseren van processen.