Zwitserland is nog steeds het beloofde land voor internationale wealth managers. Het Alpenland ondervindt in de strijd om vermogen echter wel stevige concurrentie van partijen uit de V.S., het Verenigd Koninkrijk (VK) en Zuid-Oost Azië. Uit onderzoek van Big Four advieskantoor Deloitte blijkt dat Zwitserland iets van zijn pluimen aan het verliezen is, ondanks de eersteklas reputatie op het vlak van klantbeleving, digitale volwassenheid en politieke stabiliteit.
Samen met kaas, chocolade en horloges is het bankgeheim één van de bekendste Zwitserse exportproducten. Al enkele eeuwen staan Zwitserse banken bekend om hun financiële geheimhouding en discretie, wat in 1934 formeel verankerd werd in de Zwitserse bankwet. Het maakte van UBS de grootste private bank ter wereld, terwijl partijen als Crédit Suisse, Julius Bär en Pictet ook steevast terugkomen in lijstjes van grootste vermogensbeheerders ter wereld.
Die blinkende reputatie heeft Zwitserland tot de primaire parkeerplaats van internationaal beheerd vermogen gemaakt. Deloitte gebruikt hiervoor de term International Market Volume (IMV), wat in essentie betrekking heeft op vermogen dat beheerd wordt in een ander land dan waar de eigenaar ingezeten is. Uit onderzoek van Deloitte blijkt in Zwitserland (eind 2017) voor $1,84 biljoen dollar aan IMV ondergebracht te zijn, waarmee het de mondiale koploper is. Dat is voor de Zwitsers op zichzelf niets nieuws, want die positie bezetten ze al vele jaren op rij, waarbij de waarde aan IMV regelmatig de $2 biljoen overschreden heeft.
De concurrentie is echter aan het inlopen. In Deloitte’s meest recente Wealth Management Centre Ranking komt het VK uit op $1,79 biljoen aan IMV. Dat is nog steeds minder dan Zwitserland, maar het groeipercentage sinds 2010 vertelt een ander verhaal. Waar het Britse IMV gegroeid is met 9%, is dat van Zwitserland met 7% gedaald. Op gepaste afstand volgen de Amerikanen met $1,48 biljoen, maar wel met een formidabel groeipercentage van 48%.
Zuid-Oost Aziatische landen laten groeicijfers zien die nog indrukwekkender zijn. Hoewel Zwitserland, het VK en de V.S. nog altijd zo’n 60% van de markt onderling verdelen is het volume van IMV in HongKong met 122% geëxplodeerd en nadert het ondertussen de $1 biljoen. Mede-stadstaat Singapore is met een meer bescheiden 12% gegroeid, maar samen zijn de landen inmiddels goed voor 14% van het mondiale IMV.
Opvallend is de worsteling van traditionele landen uit het Midden-Oosten en de Caraïben/Midden-Amerika. De oliestaten Bahrein en Verenigde Arabische Emiraten leveren allebei meer dan 20% in. In het geval van Panama kan gerust gesproken worden over een ineenstorting. Sinds 2010 verloor het land 67% van zijn IMV. Het ‘Panama Papers-schandaal’ dat in 2015 de publiciteit haalde zal hierbij zeker niet geholpen hebben, maar de neerwaartse trend was al jaren eerder ingezet.
Een stille kracht in de top 10 is Luxemburg. Het groothertogdom laat geen bijzondere uitbarstingen zien, maar het IMV groeit bijna jaar op jaar en in totaal met 25% sinds 2010.
Zwitserland blijft toonaangevend...
Zwitserland heeft volgens het onderzoek van Deloitte een ‘matig’ 2017 achter de rug. Samen met Bahrein was het de enige die het IMV zag dalen ten opzichte van een jaar eerder. Hoewel een ‘matig’ jaar, Zwitserland blijft toonaangevend en voorlopig de prooi waar de rest op mag jagen. De Zwitserse wealth management industrie is nog steeds zeer concurrerend dankzij zijn digitale volwassenheid, ongeëvenaarde reputatie uit het verleden als epicentrum van het mondiale wealth management en eersteklas klantervaringen.
“Wie een locatie moet kiezen om zijn vermogen te laten beheren kijkt vandaag de dag naar excellente dienstverlening, waaronder digitale tools en een piekfijn advies”, zegt Daniël Kobler, hoofd van Deloitte’s Private Banking & Wealth Management Industry in Zwitserland.
“Zwitserland is nog steeds de beste bestemming voor een eersteklas klantervaring, waardoor we positief zijn over de toekomst van Zwitserland als epicentrum voor wealth management. Zwitserse banken hebben hun huiswerk goed gedaan de afgelopen jaren en hebben hun relatief hoge kosten in toom kunnen houden, waardoor hun kosten-baten ratio en winstgevendheid is toegenomen.”
... maar moet opletten
Wat is dan het probleem? Volgens Kobler en zijn collega’s bij Deloitte hebben Zwitserse wealth managers problemen met het aantrekken van nieuwe assets. Hoewel het land de digitale uitdagingen uitstekend aan is gegaan - met uitstekend personeel en verregaande mogelijkheden - is het business-model niet voldoende mee getransformeerd naar een moderne versie.
De Zwitserse wealth management industrie moet volgens Kobler en consorten zijn kostenefficiëntie verbeteren en meer innoveren om de koppositie te behouden. Zoals het beeld er nu uitziet zijn het vooral de rivalen uit het westen en uit het verre oosten die blijven groeien. De V.S. profiteert van de exodus aan IMV uit Panama. Zuid-Oost Azië profiteert van het rap groeiende aantal miljardairs uit China, die de strenge fiscale wetten van hun eigen land willen ontwijken en vooral in aangrenzende en cultureel verwante landen zoeken naar mogelijkheden om hun vermogen onder te brengen.