Online bank Bunq overweegt om naar de beurs te gaan als ze daarmee de zelfstandigheid kunnen waarborgen. Dat vertelt oprichter en topman Ali Niknam aan radiozender BNR. Niknam geeft aan dat hij een overname door een andere bank evenmin uitsluit, al is dat niet waar zijn voorkeur naar uitgaat.
Volgens oprichter Niknam is Bunq daadwerkelijk anders dan andere banken. Volgens hem lijken alle banken in essentie op elkaar en verschilt alleen de kleur. Hij claimt dat Bunq eigenlijk überhaupt geen bank is, maar een IT-bedrijf dat toevallig bankdiensten levert. Bunq werd opgericht in 2012, maar maakte sinds dat moment nog geen enkele keer winst. Jaarlijks legt Niknam - die een vermogen opbouwde als oprichter van webhostingpartij TransIP - uit eigen zak geld bij. Dat heeft Bunq tot nu toe in elk geval onafhankelijk gehouden, iets wat Niknam graag wil.
Het uitblijven van winst is volgens Niknam nog geen acuut problemen. Daarbij wijst hij naar partijen als Facebook die ook jaren verliesgevend waren voordat ze doorbraken. Maar de druk neemt zoetjesaan wel toe. In gesprek met nieuwszender BNR geeft hij aan dat een beursgang voor Bunq zeker een optie is. Daarbij is betaalverwerker Adyen een groot voorbeeld. “Het aardige aan Adyen is dat ze altijd zelfstandig zijn gebleven. Dus dat voorbeeld volg ik graag, met beursgang en al”, aldus Niknam tegen BNR.
Niets concreet
Hoe het ook zij, er bestaan voorlopig nog geen concrete plannen voor het aantrekken van extern kapitaal. Niknam praat vooral in hypotheses. “Niet per se maar ook niet per se niet. Mocht er iets van een investeringsronde komen, dan zien we dat wel. Het ligt in de nabije toekomst niet in de plannen.” Gevraagd naar de doelen van Bunq in de nabije toekomst antwoordt Niknam snelle expansie in Europa. En later wellicht zelfs Amerika. “Dat is toch wel een ontzettend interessante, grote markt, waar men nog met cheques rondloopt”, aldus de CEO van Bunq.